Diabet Zaharat – complicatii

Complicatii diabet zaharat. Diabetul Zaharat este o boala care ucide prin complicatiile ei netratate, care invalideaza si scade nu doar durata dar si calitatea vietii.

Cele mai importante complicatii sunt:

– Coma cetoacidozica, coma hiperosmolara;

– Complicatii infectioase;

– Afectarea organelor tinta: insuficienta renala, retinopatie diabetica (afectarea vederii), afectare a vascularizatiei si inervatiei tuturor organelor.

–  Piciorul diabetic.

Coma cetoacidozica – apare in special la diabeticul de tip 1, fiind cauzata de intreruperea tratamentului cu insulina, infectii acute severe, infarct miocardic, pancreatite acute, stresul chirurgical, sau chiar la un diabetic necunoscut
Semnele comei initiale (cetoza) pot fi usoare: polidipsie, astenie, semne de deshidratare usoara, halena (miros al respiratiei) de acetone.In stadiul acesta glicemia este intre 250-300mg%. Intr-un stadiu mai avansat, in cel de precoma (glicemie 400-700mg%), pacientul are un aspect palid sau aprins la fata, cu extremitati reci, limba uscata prajita, eventual cu pete alb-galbui, piele uscata cu pliu persistent, batai rapide de inima, tensiune arteriala mica, respiratia cu frecventa si amplitudine crescuta (respiratie specifica-Kussmaul), reducere a cantitatii de urina emisa, greata, varsaturi, dureri abdominale intense cu rigiditate a musculaturii abdomenului, ameteala, reducere a reflexelor, dezorientare, somnolenta.In stadiul cel mai grav, de coma propriu-zizsa, pacientul prezinta aceleasi simptome, dar mai intense, cu pierderea tonusului muscular, al cunostiintei (in 50% din cazuri), glicemia are valori in acest caz intre 700-800 mg%. Tratamentul de urgenta se va efectua in cadrul spitalului.

Coma hiperosmolara – este mult mai rar intalnita, dar mai grava decat cealalta coma si apare in special la pacientul in varsta, cu Dz de tip 2. Debutul este brutal cu semne ale deshidratarii asemanatoare comei cetoacidozice (fara a fi prezenta respiratia specifica), senzatie accentuata de frig, crampe musculare si abdominale, cu tendinta mare la soc si piederea cunostiintei.

Complicatii infectioase specifice diabetului: mucormicoze. Alte infectii asociate sunt cele urinare, respiratorii, ale pielii (furuncule, carbuncule, abcese, flegmoane, ciuperca a pielii in in zonele inghinale, submamare, axilare), TBC (de2-4 ori mai frecveta la diabetici).
Infectiile de la nivelul organelor genitale sunt adesea primele semne ale diabetului. Vulvovaginita data de candidoza, se manifesta prin prurit-mancarimi la nivel genital, cu secretie vaginala abundenta, albicioasa.    Balanopostita se manifesta cu prurit la nivelul penisului insotit de roseate, edem (aspect umflat), depozit alb-branzos.

Diabetul poate afecta in decurs de ani , zeci de ani de zile, incet si progresiv rinichii, ochii, vasele mici de sange sau conducerea nervoasa.

Nefropatia diabetica – Rinichiul este unul dintre organele cele mai afectate de catre DZ. Acesta isi pierde capacitatea de a retine proteinele care se vor elimina prin urina, de aceea un rol esential in tratamentul acesteia il are dieta cu putine proteine. Clinic, in formele avansate apar edemele: aspectul de pungi cu apa aparute dimineata sub ochi, umflarea simetrica a picioarelor in zona gleznelor unde ramane amprenta la apasare insotite de cresterea tensiunii arteriale. Tratamentul vizeaza incetinirea evolutiei spre uremie si deces: tratamentul hipertensiunii arteriale, al hiperglicemiei, reducerea ratiei proteice, dializa renala, si in ultimul stadiu, transplant renal.

Retinopatia – Pierderea acuitatii vizuale si in evolutie chiar orbirea se datoreaza unor hemoragii in interiorul ochiului, aparitiei unor exudate din vasele ochiului, glaucom, dezlipirii de retina, obstruarea aterei si a venei datorita unui tromb, deteriorarea nervului optic, cataractei. Este necesar pemanentul control oftalmologic al diabeticului, diagnosticul de retinopatie diabetica find stabilit si urmarit prin examenul fundului de ochi. Se recomanda un bun control glicemic si fotocoagulare cu laser in cazul aparitieie zonelor de hemoragie sau cu vase de neoformatie.

Afectarea vaselor de sange (macroangiopatia diabetica)- in interiorul vaselor de sange de la nivelul inimi, creierului si picioarelor are loc acumularea de placi de grasime fibozate (proces de ateromatoza) care pot determina blocarea fluxului de sange de la nivelul acestor vase si pot duce in stadiile avansate la infarcte miocardice, AVC, gangrene ale piciorului. Pana la aceste stadii bolnavul diabetic poate prezenta dureri precordiale, picioare reci si palide, absenta pulsului la picioare.
Acest proces de ateromatoza nu este specific diabetului, dar in aceasta boala, debutul este cu aproximativ 10 ani mai repede si evolutia mai grava. Tratamentul in acest caz se instituie cu medicatie vasodilatatoare: pentoxifilina comprimate de 100 mg, sau fiole de 100 mg injectat intravenous, chirugical: bypass arterial sau angioplastia ca alternative.

Afectarea inervatiei tesuturilor (neuropatia diabetica) – Se poate prezenta prin pirederea sensibilitatii si aparitia de furnicaturi (parestezii) la ambele picioare deodata, care incep de la nivelul degetelor si avanseaza in sus. In cazuri mai severe se pot insoti de arsuri, dureri profunde si continue, mai intense in timpul noptii, cu o durata de luni sau ani. O alta varianta mai rara este scaderea fortei musculare.
Datorita afectarii inervatiei diverselor organe bolnavi pot prezenta: Cresterea fecventei cardiace in repaus >100bpm; scaderea tensiunii arteriale cu 30mmhg respective 15 mmhg la ridicarea din pozitia de culcat in picioare, care poate duce la ameteli, lesin, vedere incetosata; dificultati in a urina jet continuu sau pierdere de urina-asociate adesea cu infectii urinare; greturi, varsaturi, balonare, pierdere a apetitului, diaree apoasa in special nocturna care alterneaza cu constipatia, tuilburari de retinere a materiilor fecale, arsuri esofagiene (la nivelul pieptului), incapacitatea de a se hrani corespunzator. De asemena mai pot aparea anomalii ale transpiratiilor cu transpiratii absente in unele zone si cu transpiratii exagerate dupa alimentatie (pe fata, gat, piept), afectarii ale articulatiilor degetelor care se pot deforma.
Se poate intampla ca aceasta boala sa afecteze fie un singur nerv ( nervul median- afectare care da senzatie de amorteala la nivelul primelor trei degete ale mainii- sindrom de tunel carpian), fie un pachet de nervi ( neuropatia craniana cu o paralizie a pleopelor) sau nervii intercostali cu dureri tintite la nivelul pieptului si spatelui. Trebuie asigurat un control glicemic cat mai bun si se pot administra neurotrofice: vitamina B1, acid alfa lipoic, antiinflamatoare nesteroidiene, cabamazepina, gabapentin (Neurontin), pregabalin (Lyrica).

Complicatii destul de grave apar la nivelul picioarelor diabeticilor care pot dezvolta gangrene (zone de necroza) incepand cu degetele si care duc la amputatii severe.

Piciorul diabetic – La nivelul piciorului (in special extremitatea sa), bolnavii cu Dz pot avea: o reducere a sensibilitatii, aspect de anestezie care duce la aparitia de ulceratii in cazul unor traumatisme care nu sunt percepute corespunzator de bolnav (pantofi incomozi, unghii incarnate, corpi straini in pantofi, arsuri). In acest caz ulceratia este de aspect alb-slanioasa, temperatura piciorului este normala, fara a fi prezente dureri inainte de aceasta la respectivul picior, cu flux sangvin si puls la picior prezente. In cel de al doilea caz in urma unor traumatisme (intepaturi, taieturi loviri, arsuri) sau chiar fara leziuni poate aparea o ulceratie asemanatoare unei pete albastrui sau a unei basici, cu lichid clar sau aspect sangerand care se va sparge si va avea un aspect de necroza de culoarea inchisa (negricioasa). Acest tip de ulceratie are un aspect mai nefavorabil, ajungandu-se frecvent la amputatii la nivel inalt (gamba, coapsa). Deoarece tratamentul este dificil este extrem de importanta preventia: urmarirea bolnavilor care au si afectare a nervilor piciorului, cu dureri, cu deformari, ulceratii si amputari anterioare, ingrosari, fisuri, obezitate, cu scaderea acuitatii vizuale, control glicemic nesatisfacator, incaltaminte nepotrivita.


2 comentarii

  1. Mama mea,are 85 ani,dupa mai multe crize( 4-5 ),a inteval de cca 2 luni,cu dureri mari abdominale,greata,varsaturi,a ajuns la spital,unde i s-a recoltat si o glicemie,care a avut valoarea 780. A fost internata,i sa administrat insulina,perfuzata,dintr-un recipient,special.Medicul a spus ca totul se datoreaza colecistului,care nu mai functiona,si ca imediat,dupa scaderea glicemiei,trebuie urgent operata.Care este parerea dvs,dupa operatie,poate ramane diabetica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie