Hipertensiunea arteriala a fost denumita “boala silentioasa”, deoarece nu provoaca niciun simptom ani sau chiar decenii. Limitele maxime admise pentru tensiunea arteriala sunt 140/90 mm Hg.
Fara tratament, hipertensiunea poate provoca boli de inima, accident vascular cerebral si boli renale.
Fumatul, obezitatea si stilul de viata sedentar contribuie la hipertensiune. Hipertensiunea poate fi stapanita sau chiar eliminata facand unele modificari in stilul de viata.
Luati tensiunea sanguina acasa. Persoanele care isi masoara tensiunea sanguina acasa, de mai multe ori pe luna, pot sa si-o stapaneasca mai bine. Astfel, se poate evita si asa-numita hipertensiune de halat alb ce apare doar in spital, dar este normala in restul timpului. Chiar daca aveti propriul tensiometru, ar fi bine sa va verificati cu regularitate tensiunea la un cabinet medical.
Pierdeti din greutate. Daca sunteti supraponderal, sunteti de 2-6 ori mai predispusi la a face hipertensiune. Cu cat cantariti mai mult peste greutatea corporala recomandata cu atat este mai probabil sa aveti tensiune marita. O pierdere intre 3 si 9 la suta din greutatea corporala poate fi suficienta pentru a va duce tensiunea arteriala la valori de siguranta (<140/90 mm Hg). Recomandare: mancati mai putine calorii decat ardeti, evitati alimentele bogate in grasimi si faceti frecvent exercitii fizice.
Exercitiile fizice regulate pot reduce tensiunea cu 5-10 la suta. Alergarea, ciclismul si ridicarea de greutati sunt excelente, iar mersul pe jos, gradinaritul etc, pot fi cu adevarat benefice.
Opriti fumatul. Renuntarea la fumat poate aduce binefaceri evidente. Exista o cantitate imensa de dovezi ca fumatul in sine este cel mai important dintre factorii de risc pentru o boala de inima sau pentru accident vascular cerebral.
Reduceti consumul de sare. Sodiul (sarea) retine apa, astfel ca volumul sangelui creste spectaculos, prin urmare presiunea sangelui va creste si ea. Cautati alimente cu continut mic de sodiu sau chiar fara sodiu si evitati gustarile sarate, carnea si pestele sarat, precum si alte alimente sarate. Adaugati sare pentru gust doar la masa, nu si in timpul gatitului, pentru ca alimentele absorb multa sare si astfel va scadea intensitatea gustului sarat.
Consumati suficient potasiu. Cand nivelul potasiului creste, nivelul sodiului scade, ceea ce duce la o diminuare a presiunii sanguine. Cele mai bogate surse de potasiu sunt fructele (in special bananele), si vegetalele. Puteti cumpara suplimente cu potasiu sau sare care contine potasiu.
Calciul si magneziul. Nu constituie tratament pentru hipertensiune, dar tensiunea arteriala poate creste daca dieta este saraca in calciu si magneziu. Cele mai bune surse de Calciu sunt laptele degresat sau semidegresat, laptele de soia si sucul de portocale (suplimentate cu Ca). Sursa de magneziu sunt vegetale cu frunze verzi, cereale, fasole si leguminoase, carnea slaba (pasare, peste). Doza de Calciu este de 1000 mg pe zi, iar doza de Magneziu este de 300 mg pentru barbati si 170 mg pentru femei.
Consumati peste. Pestele contine acizi grasi omega 3 care pot ajuta la coborarea tensiunii sanguine, diminua riscul formarii de cheaguri sanguine si micsoreaza procentul de decese in randul persoanelor care au suferit deja un infarct. Cele mai bune surse sunt pestii grasi: somonul, macroul, tonul proaspat, sardinele din conserva.
Usturoiul poate diminua presiunea sanguina. Se intalnesc dovezi care sustin acest lucru. Si colesterolul, glicemia pot fi scazute mancand zilnic un catel de usturoi.
Paducelul. Aceasta planta medicinala are o indelungata traditie ca remediu impotriva bolilor de inima. Luati 400-600 mg planta uscata pe zi.
Alcoolul. Cantitati mici (atentie) de alcool pot fi benefice pentru inima. Prea mult alcool va face tensiunea sa creasca. Limita maxima este de 2 bauturi pe zi pentru barbati si 1 bautura pentru femei.
Stresul emotional nu determina cresteri pe termen lung a tensiunii sanguine, dar poate determina cresteri temporare. Faceti-va timp sa va linistiti si sa va relaxati, meditand si respirand profund.
Colesterolul nu creste presiunea sanguina, dar duce la ingustarea arterelor, la pierderea flexibilitatii lor. Colesterolul crescut duce la formarea placilor de aterom pe artere, iar presiunea sanguina crescuta poate face ca aceste depuneri sa se desprinda si sa se formeze cheaguri periculoase. Daca vreti sa aflati modalitatile de control a colesterolului cititi articolul despre colesterol marit.
[…] mai frecventă cauză de hemoragie cerebrală este hipertensiunea arterială (apare cu predilectie la vârstnici). Hemoragia, în acest caz, este localizată în zonele mai […]
[…] suplimentara deci la valorile colesterolului daca aveti sihipertensiune arteriala si/sau diabet […]
[…] Hipertensiunea arteriala […]
[…] primul rand in dieta cu reducerea sarii si fara grasimi , slabire in greutate, renuntare la fumat. Tratamentul medicamentos este recomandat de medicul specialist, dar o dieta hiposodata (cu reducerea cantitatii […]
[…] serioase. La o persoana hipertensiva ii este recomandat reducerea aporutlui de sare, deoarece hipertensiunea raspunde bine la acest tip de regim. Un plus un hipertensiv care consuma multa sare nu raspunde la […]