Cardiomiopatia Dilatativa

cardiomiopatie dilatativaCardiomiopatia dilatativa este rezultatul afectarii miocardice ce duce astfel la insuficienta cardiaca, predominand dilatatia ventriculara si disfunctia sistolica. Manifestarile clinice care apar cel mai frecvent sunt reprezentate de dispnee (lipsa de aer, respiratie dificila), oboseala si edeme periferice. Diagnosticul este pus pe baza examenului clinic obiectiv, pe baza radiografiei toracice si ecocardiografiei. In general, se incearca tratarea cauzei.

Cauzele cardiomiopatiei dilatative

Cea mai frecventa cauza este boala coronariana cu caracter difuz ce determina ischemie difuza. Infectiile virale pot determina si ele cardiomiopatie dilatativa, cel mai frecvent agent etiologic este virusul Coxsackie B. La pacientii cu SIDA riscul este mult crescut. Alte cauze: toxoplasmoza, tireotoxicoza, boala beriberi. Substantele toxice sunt si ele incriminate: alcoolul, solventi, citostatice.

De obicei, aceasta boala afecteaza ambii ventriculi, rareori, poate fi afectat doar ventriculul drept.

Daca dilatatia camerelor inimii este semnificativa se pot forma trombi la nivelul peretilor. Faza de inflamatie acuta si faza de dilatatie tardiva pot fi complicate de aparitia aritmiilor si a blocului atrioventricular. Daca atriul stang este dilatat, apare frecvent fibrilatia atriala.

Semne si simptome in cardiomiopatia dilatativa

In general, debutul bolii este progresiv, cu exceptia inflamatiei acute a miocardului. Afectarea ventriculara stanga determina aparitia dispneei de efort (lipsei de aer), oboselii cronice (fatigabilitate) datorate scaderii debitului cardiac. Daca este afectat ventriculul drept vor aparea edeme la nivel periferic si distensia venelor de la nivelul gatului. Aproximativ, un sfert din pacientii cu cardiomiopatie dilatativa prezinta dureri toracice atipice.

Pentru diagnosticul bolii vor fi efectuate radiografii de torace, electrocardiografii si ecocardiografie. Daca este prezenta durerea toracica se vor determina si enzimele cardiace. Se va cauta in special o cauza determinanta. Daca nu se evidentiaza o cauza specifica se vor realiza urmatoarele: feritina serica, TSH, teste serologice pentru toxoplasma, coxsackie, ecografie. Acestea vor exclude o cauza tratabila.

cardiomiopatie dilatativa radiografie toracica

Modificari pe ECG: tahicardie sinusala, subdenivelare de segment ST, unde T microvoltate sau negative, pot fi prezente unde Q care sa mimeze un infarct miocardic vechi, frecvent se poate intalni bloc de ramura stanga.

Pe radiografie se poate observa marirea inimii in mod generalizat, edem pulmonar interstitial frecvent insotit de pleurezie pe partea dreapta.

Ecocardiografia deceleaza marirea cavitatilor inimii, hipokinezie, vor fi excluse bolile valvulare.

Daca dupa toate aceste investigatii neinvazive diagnosticul este neclar se va efectua angiografie coronariana, mai ales la pacientii ce prezinta durere toracica sau la cei in varsta

Tratament cardiomiopatie dilatativa

70% dintre pacienti mor in primii 5 ani, prognosticul este rezervat. Daca se deceleaza o cauza, aceasta va fi tratata (ex toxoplasmoza, tireotoxicoza, beriberi).
cardiomiopatie dilatativa ecocardiografieTratamentul este la fel ca cel pentru insuficienta cardiaca. Se vor utiliza: inhibitori de enzima de conversie a angiotensinei, beta-blocante, spironolactona, blocante ale receptorilor pentru angiotensina II, diuretice, digoxina, nitrati. Pentru ca exista riscul de formare de trombi se va administra in scop profilactic tratament anticoagulant oral. Daca apar aritmii acestea vor fi tratate cu medicamente antiaritmice. Blocul atrioventricular va necesita montarea unui stimulator permanent. In caz de bloc de ramura stanga asociat cu manifestari severe se va lua in calcul stimularea biventriculara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie