Trichineloza – cauze si simptome trichineloza

Trichineloza este o boala cauzata de infectia cu parazitul nematod Trichinella spiralis. Acest parazit isi desavarseste ciclu biologic in aceeasi gazda. Trichinella traieste in intestinal subtire uman si larvele si le depoziteaza in muschi.

Omul se poate cuntamina cu acest parazit prin consumarea produselor de carne (in special de porc) crude sau insuficient preparate termic, sau chiar  preparate de carne precum carnatii care pot contine chisturi de paraziti. Distrugerea acestor chisturi de paraziti este posibila prin fierberea si congelarea carnatilor la -25 de grade timp de 10 zile.

Alte rezervoare natural pentru parazitul cauzator de trichineloza sunt: animalele de padure – mistretul, ursul brun, vulpea, bursucul, animalele domestic – pe langa porc pot fi infestte si cainele sau pisica, animalele care se interpun intre cele doua clase – soarecele si sobolanul, in zonele polare: ursul alb, foca.

Principalul mod de contaminare este insa prin intermediul porcului care in cazul in care este crescut in libertate, poate ingera cadavrede animale salbatice (in special sobolani) moarte.

In organismul uman pana la aparitia de simptome de trichineloza, parazitul parcurge urmatoarul ciclu: Parazitul ingerat (sau chisturi) formeaza larve in intestinal subtire-  larvele devin adulte, adulti acupleaza si femelele depun larve care vor traversa peretele intestinal si vor ajunge in circulatia sangvina. De aici larvele se vor localiza preferential in muschii scheleltici unde se inchisteaza.

De la contaminarea, dureaza o perioada intre 5 si 45 de zile pana la aparitia de simptome specific pentru trichineloza (perioada de incubatie).

Simptome trichineloza: Tabloul clinic vizibil este reprezentat de febra, hemoragii retiniene, diaree, dureri musculare, dureri ale globilor ocular, leziuni cutanate, inapetenta (lipsa poftei de mancare), edeme faciale si ale  membrelor, dureri ale globilor ocular si dureri musculare.

Trichineloza are o durata a bolii de 6 saptamani, uneori chiar pana la 3-4 luni, si este necesar tratament medical adecvat antiparazitar pentru remiterea simptomelor de trichineloza.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie