Suplimente de vitamine si minerale – sfaturi esentiale privind modul de administrare

Desii efectele secundare serioase ale administrarii de suplimente de vitamine si minerale nu apar decat exceptional, ele sunt posibile.

Scopul acestor recomandari este de a va ajuta sa folositi suplimentele intr-un mod sigur si rational. Unele suplimente pot fi daunatoare daca sunt administrate in doze mari.

1. Biotina – doza recomandata este de 100-200 mg/zi. Sursele alimentare sunt de obicei suficiente.

2. Calciul – (recomandat 700 mg/zi). Daca depasiti 1500 de mg/zi, pot aparea efecte secundare serioase, ca de exemplu: afectiuni ale rinichilor. Pentru o absorbtie optima, evitati sa luati mai mult de 500 mg intr-o singura repriza. Daca aveti peste 50 de ani, cautati o formula care sa aiba si vitamina D, fiind posibil sa aveti nevoie de o cantitate de vitamina D mai mare decat cea prezenta intr-o multivitamina.

3. Magneziu – (recomandat 300 mg pentru barbati si 270 mg pentru femei). Sursele alimentare sunt de obicei suficiente. Cereti sfatul medicului inainte de a incepe sa luati suplimente, indiferent de cantitate, daca aveti afectiuni ale inimii sau ale rinichilor. Administrarea a mai mult de 400 mg/zi poate provoca diaree.

4. Niacina (vitamina B3) – recomandat 17 mg barbati si 13 mg pentru femei. Dozele mari de niacina pot provoca afectiuni ale rinichilor si trebuie administrate numai sub supravegherea medicului.

5. Vitamina A – recomandat: 700 mcg pentru barbati, 600 mcg pentru femei. Sursele alimentare sunt de obicei suficiente. Daca depasiti 1500 mg/zi exista riscul de dureri de cap, vedere dubla, somnolenta sau oboseala, greata sau vomismente. Nu luati vitamina A daca sunteti insarcinata sau daca incercati sa concepeti un copil, deoarece poate dauna fetusului.

6. Vitamina B6 – 1,4 mg/zi pentru barbati si 1,2 mg/zi pentru femei. Administrarea a mai mult de 200mg/zi de-a lungul unei perioade lungi poate provoca deteriorarea (reversibila) a nervilor.

7. Vitamina B12 – recomandat 1,5 mcg/zi. A nu se depasi 2 mg/zi.Administrati impreuna cu acid folic pentru a imbunatati absorbtia.

8. Vitamina C – (40mg/zi si 80 mg/zi pentru fumatori). Administrarea a mai mult de 2000 mg/zi poate provoca diaree. Divizati dozele mari in cursul unei zile.

9.Vitamina E – 4mg/zi pentru barbati si 3mg/zi pentru femei. Nu depasiti 540mg/zi. Deoarece actioneaza ca un subtiant al sangelui, cereti acordul medicului inainte de a va administra vitamina E daca luati si aspirina sau alt medicament pentru lichefierea sangelui(precum warfarina).

10. Zinc – 5,5-9,5mg/zi pentru barbati si 4-7mg/zi pentru femei. Nu depasiti 25 mg zilnic decat in cazurile recomandate de medic. Administrarea indelungata a mai mult de 25 mg/zi poate provoca o scadere a imunitatii, poate micsora nivelul colesterolului bun (HDL) si cauza greata, vomismente, diaree sau anemie.


Un comentariu

  1. […] Datorita formelor variate de aparitie de multe ori bolnavul se prezinta la specialistul gresit. Tratamentul spasmofiliei se efectueaza sub indrumare medicului endocrinolog prin suplimentarea alimentara cu calciu, magneziu, vitamina D3. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie