Spasmofilia

Spasmofilia sau tetania normocalcemicase datoreaza scaderii calciului si magneziului tisular. Se intalneste in proportie de 85% la sexul feminin si doar 15% la sexul masculin, fiind mult mai frecventa si grava in cazul copiilor.

O data diagnosticata de medicul endocrinolog este importanta depistarea si tratarea cauzelor:

  • Ingestie scazuta de calciu si magneziu. Este nevoie de aproximativ 1000mg de calciu pe zi chiar 1500-2000 in cazul gravidelor. Cantitate e asigurata de exemplu de 1l-2l de lapte pe zi, sau branzeturi, iaurturi, etc.     Magneziu trebuie asigurat in proportie de 6 mg/kg corp/zi la adult si 10-12mg/kg corp/zi la copil si sugar. Alimente cu mult magneziu sunt: nucile, fasolea,graul si mazarea. In calcularea aportului de calciu si magneziu trebuie tinut cont ca magneziu se absoarbe in proportie de 30% iar calciu in proportie 50%.
  • Aport  si sinteza scazute de vitamina D3. Necesar: 400 UI/zi. Cresterea expunerii la soare rezolva acesata problema. Iarna si toamna  cand apar cu precadere semnele spasmofiliei, este necesara o suplimentare medicamentoasa.
  • Infectia parazitara cu lamblii (‘limbricii’) determina spasmofilie prin lezarea mucoasei duodenale si o progresiva intoleranta la lapte.
  • Sarcina si alaptarea sunt principalele motive de aparitie a spasmofiliei la femeile adulte si apoi osteoporozei.

Clinic sunt prezente urmatoarele simptome:

contractii musculareinvoluntare, crampe musculare in extremitati, bataia pleoapei superioare.

-furnicaturi, aprestezii in jurul buzelor, la nivelul membrelor

-lipsa de aer, jena precordiala

tahicardie sau extrasistole (batai suplimentare) ale inimii la starile emotive

-emotivitate crescuta, anxietate, insomnii, neatentie, cosmaruri, stari depresive

-astenie fizica si psihica, dureri de cap occipitale, lipotimii

Datorita formelor variate de aparitie de multe ori bolnavul se prezinta la specialistul gresit. Tratamentul spasmofiliei se efectueaza sub indrumare medicului endocrinolog prin suplimentarea alimentara cu calciu, magneziu, vitamina D3.

Important: Netratata timp indelungat duce compensator la scoaterea calciului din oase de aceea se intalneste de multe ori cu valori ale calciului seric normale.

Spasmofilia se poate insoti de paradontopatie si carii explozive in special in maxilarul superior, si osteoporoza in special dupa varsta de 45 de ani la femei. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie