Lentile de contact – cu cine nu se inteleg

Lentilele de contact in special cele de vedere au avantaje dar trebuie stiute (atat in cazul celor de vedere cat si cele strict pentru culoare) cateva precautii, dezavantaje si atentie, interactiuni cu diverse medicamente.

1.      Lentilele moi sunt cele mai confortabile, dar cele rigide sunt mai sanatoase.

2.      Indiferent de producator, orice lentila nu trebuie purtata mai mult de 12-14 ore. Deci ochii trebuie lasati sa se odihneasca macar pe timpul noptii. Riscul: o infectie deranjanta a ochiului numita keratita.

3.      E bine sa folositi si ‘lacrimile artificiale’, picaturi de ochi care nu permit uscarea suprafetei corneene. Este periculos timpul indelungat petrecut in fata monitorului, datorita clipitului mai rar, uscarii lentilelor de contact si scaderii oxigenarii ochiului. Acelasi efect are si aerul conditionat din incaperi.

In ambele cazuri sunt recomandate ‘lacrimile artificiale’.

4.      Exista riscul unor conjuctivite alergice, eroziuni corneene.

5.      Important: Multe medicamente interactioneaza negativ cu lentilele de contact. Dintre acestea sunt:

– Picaturile de nas

– Pilulele contraceptive: in special cele bazate pe estrogeni, inflameaza corneea si pleoapele, schimba compozitia lacrimilor, scad efectul lubrifiant al acestora, dezvolta intoleranta la lentile!

– Antialergicele si antidepresivele, sedativele: datorita clipitului mai rar apare deshidratare lentilelor moi si lipsa oxigenarii in cazul celor rigide!

– Antibioticele:ca si Tetraciclina, Rifampicina, Nitrofurantoinul decoloreaza lentilele moi!

– Salicilatii adica Aspirina si alte antiinflamatoare ca Ibuprofenul si derivatii acestora (Ketonal, Nurofen) provoaca iritare si roseata la purtatorii de lentile moi!

– Relaxantele musculare provoaca si rarirea clipitului si deci deshidratare respectiv lipsa oxigenarii in cazul lentilelor de contact moi si rigide.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie