Otita medie supurata acuta

Otita medie supurata acuta este o inflamatie la nivelul urechii medii (in spatele timpanului) care se datoreaza cel mai adesea unor infectii bacteriene asociate (streptococci, pneumococi, fuzospirili) caracteristice mai ales sezonului rece,  si care se transmit prin trompa lui Eustachio de la nivelul rino-faringian. Factori favorizanti: adenoiditele, gripa, rinosinuzita.

Poate fi datorata si spalaturilor auriculare sau inotatului la cei cu perforatie de timpan preexistenta, sau chiar poate aparea la inotatori la care apa infectata ajunsa in nazo-faringe ajunge in urechea medie prin trompa lui Eustachio.

Simptome otita medie supurata acuta:

Tabloul clinic variaza de la forme usoare la foarte grave. Simptomele din otita medie supurata se grupeaza in 3 stadii:

  1. Stadiul care precede perforatia de timpan are ca principal simptome durererile de urechi. Acestea sunt bruste, violenet, exacerbate noaptea, iradiaza la cap si in spatele urechii. Bolnavul nu aude bine vocea soptita si doar din apropiere pe cea de conversatie.
  2. Dupa se apre timpanul perforat durerea de ureche diminua si si starea generala se poate ameliora. Apar in schimb scurgerile din ureche (otoree) care intai sangvinolente si apoi cu puroi galben-verzui. Auzul scade mai mult ca in stadiul premergator.

Stadiul de timpan perforat poate denota o situatie de gravitate deosebita daca nu se vindeca, fiind o conditie de intretinere a infectiei si inflamatiei in casa timpanului (otita medie cronica este complicatia otitei medii acute).

Acestea treptat pot duce la complicatii ale otitei medii cronice redutabile: pot distruge osisoarele  urechii  (evolutie spre surditate) sau se poate extinde catre labirintul urechii (vertij, ameteli, nistagmus), nervul facial cauzand paralizie faciala sau spre vena jugulara sau creier cauzand meningite si encefalite.

3. In ultimul stadiu poate aparea vindecarea spontana si recuperarea auzului . Acest stadiu apare  doar in cazul perforatiilor mici, perforatiile mari evolueaza spre cronicizarea otitei si posibilele complicatii de mai sus.

De aceea la prezenta simptomeleor de otita medie supurata enumerate este necesara prezentarea la medicul ORL pentru tratarea otitei si preventia evolutiei, si complicatiilor enumerate.


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie