Hepatita A virala

Hepatita A virala este datorata infestarii bolnavului cu virusul hepatic tip A, si este o boala specifica omului.

Hepatita A transmitere:

Hepatita tip A se transmite ca si boala, prin mecanism direct : fecal-oral (fiind numita si boala mainilor murdare). Se poate transmite si indirect prin contactul cu obiecte contaminate sau apa, alimente, vectori.

Printre alimentele care pot contribuie la transmiterea si raspandirea de hepatita A in populatie se enumera:

–          Fructele si legumele;

–          Sucurile de fructe si legume;

–          Laptele, untul, produse lactate , mixturi

–          Prajituri, inghetate;

–          Carne si diverse preparate de carne;

–          Moluste.

Hepatita A virala are un interval liber de infectie pana la manifestarea de simptome specific de 28-30 de zile (perioada de incubatie). Limitele largi pentru perioada de incubatie in hepatita A sunt intre 15 si 50 de zile.

Dupa acesata periada de incubatie apar tabloulclinic devine vizibil.

Simptome hepatita A:

Pot sa apara febra sau subfebrilitati (36-37 de grade) si in general apare o stare de rau general cu inapetenta (lipsa poftei de mancare), fatigabilitate (senzatie de oboseala), somnolenta, simptome frecvente de greata.

-De asemenea pot sa apara senzatii de dureri de ficat usoare sau jena abdominala, in aria topografica hepatica: subcostal drept cu iradiere spre epigastru. In hepatita tip A, este foarte probabil sa apara icterul.

Icterul este o culorare galbena a tegumentelor si mucoaselor (se evidentiza cel mai bine la nivelul conjuctivei din portiunea inferioara a ochiului).

Hepatita A virala este o boala autolimitata care dureaza in general intre 2 si 4 saptamani. Ca si bolnav trebuie insa avut grija prin limitarea efortului fizic si intelectual, recomandandu-se repaus  si bineinteles regim alimentar adecvat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie