Purpura Henoch Schonlein (purpura anafilactoida)

Purpura Henoch Schonlein este de fapt un sindrom in care sunt afectate mai multe organe concomitent datorita unei vasculite imunologice  (inflamatie si depunere de anticorpi pe vasele mici). Declansarea proceselor se realizeaza cu predilectie prin infectie cu streptococi, rar stafilococi, vaccinuri, alergeni alimentati, seroterapie, intepaturi de insecte.

Purpura anafilactoida este frecvent intalnita la copilul cu varsta de prescolar si cu precadere la sexul masculine. Exista si o incidenta  sezoniera, cu frecventa crescuta  primavara si toamna.

Simptome in purpura Henoch Schonlein:

  • Debuteaza  clinic la 1-2-3 saptamani dupa infectie cu :
  • purpura: -macule, papule semanatoare urticariei fara prurit (mancarimi), cu caracter hemoragic
  • petesii (pete rosiatice )buloase, echimotice sau necrotice (rare)
  • Purpura si petesiile apar simetric, la extremitatile inferioare (picioare), dar si gambe si fese, in jurul articulatiilor
  • Foarte rar sunt afectate trunchiul sau fata, adr apar in schimb in purpura Henoch-Schonlein edeme hemoragice ciudat localizate (buza, scalp, mana, picior)
  • Puseele succesive sunt accentuate de frig si ortostatism
  • Articulatiile sunt afectate in 60-80% din cazuri cu aspect artritic sau artralgic (dureri de articulatii cu sau fara semen de inflamtie –roseata,caldura, durere)
  • Pot sa apara varsaturi, greturi, dureri abdominale, hemoragii digestive (pot aparea varsaturi cu sange – hematemeza sau scaun negru ca pacura -melena)
  • In 10-15% apar dureri abdominale puternice asemanatoare apendicutei si care se pot complica cu invaginatie sau perforatie intestinala;
  • La nivel de rinichi in  70-80% din cazuri apare o glomerulonefrita focala oligosimptomatica (nu cu edeme, rar cu hipertensiune arteriala) frecvent insa cu hematurie macroscopic (urini rosii).

Tratamentul in purpura Henoch Schonlein consta in repaus absolut la pat,  dietetic cu evitarea alimentelor alergizante si cu regim hiposodat in cazul corticoterapieie, tratarea infectiei cauzatoare, corticoterapie, anticoagulante, antiagrgante, antihistaminice si vasculotrope.

In general acest tip de purpura  anafilactoida, la copil se vindeca fara cronicizare, prognosticul prost apare intr-un numar limitat de cazuri (1-2%) cel mai adesea datorita accidentelor chirugicale si a glomerulonefritei rapid progresive care ramane persistent in 25-30 % din cazuri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie