Dezlipirea de retină este una dintre cele mai grave afecțiuni oculare întrucât netratată sau incorect tratată duce la orbire.
Retina (tunica nervoasă ) alcătuiește stratul intern al globului ocular. Este o membrană foarte subțire , perfect transparentă, căreia i se descriu 10 straturi (epiteliu pigmentar, stratul de conuri și bastonașe, membrana limitantă externă, stratul granulos extern, stratul plexiform extern, stratul granulos intren, stratul plexiform intern, stratul cu celule ganglionare, stratul de fibre optice, limitanta internă).
Partea posterioară a retinei este singura capabilă să primească impresiile luminoase, prin celulele sale senzoriale( celule vizuale cu bastonaș și celule vizuale cu con).
Dezlipirea de retină poate fi primară (idiopatică – nu se stie cauza) sau secundară. Dezlipirea de retină primară apare în afara unei afecțiuni oculare iar dezlipirea de retină secundară apare în cadrul unor afecțiuni oculare precum traumatisme( contuzii sau plăgi perforante), tumori( tumorile coroidei, tumorile retinei), inflamațiile coroidei și retinei( corioretinite acute difuze), hemoragiile recidivante din periflebita( inflamație a țesutului conjunctiv din jurul unei vene, care este frecvent asociată cu inflamația tunicii externe a venei) retiniană, retinite proliferante( retinopatia diabetică).
Simptome retina dezlipita
Din punct de vedere clinic, bolnavul acuză o scădere de vedere sub forma unui văl mai mult sau mai puțin dens într-un sector al câmpului vizual (cu predilecție în cel infero-nazal).
Ulterior, vălul progresează, extinzându-se în sus făcând ca vederea să scadă treptat. În câmpul vizual restant obiectele pot fi percepute deformat.
De multe ori debutul este precedat de miodezopsii (senzație de muște zburătoare) sau fosfene (senzații de scântei sau fulgerații).
Investigatii
În ceea ce privește investigațiile, se va efectua câmpul vizual( se observă o amputare în zona dezlipirii de retină),examenul oftalmoscopic( se poate observa în sectorul corespunzător dezlipirii, retina de culoare cenușie, ondulată la mișcările ochiului, cu vase ce par de culoare mai închisă la suprafața ei, neputându-se deosebi arterele de vene) și ecografia. La examinarea mai atentă se observă prezența uneia sau mai multor rupturi în formă de potcoavă în zona retinei decolate. Prin această ruptură se insinuează lichid din vitros( substanță gelatinoasă, transparentă, cu rigiditate, vâscozitate și elasticitate variabilă, care umple spațiul dintre cristalin și retină) între cele doua foițe retiniene.
Tratament retina dezlipita
Tratamentul este chirurgical și vizează blocarea rupturii retinei. Se poate opta pentru următoarele procedee terapeutice: termo- sau criocoagulare transsclerală, metode de scurtare a globului ocular (plisări sclerale, cerclaj al globului ocular), tratament cu laser endocular sau injecții intravitriene cu silicon, vitros artificial sau gaz.
Prognosticul este rezervat.