logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Rahianestezia – generalitati, efecte adverse

rahianestezie locoregionalaRahianestezia este o forma de anestezie loco-regionala,  efectuata in coloana vertebrala in spatiul dintre doua vertebre, care presupune inteparea durei mater (implicit si a arahnoidei)  cu un ac foarte subtire si injectarea in lichidul cefalorahihidian (LCR) a unei substante anestezice (cel mai frecvent utilizate fiind bupivacaina, xilina, ropivacaina). Nivelul abordului paentru rahianestezie, tipul acului, tipul si  cantitatea de substanta injectata ramane la decizia medicului anestezist in functie de particularitatile individuale ale pacientului si tipul interventiei chirurgicale.

Pentru pacientul care va urma sa beneficieze de rahianestezie este foarte important sa respecte postul alimentar si hidric de dinaintea operatiei recomandat de medic (6-8 ore pentru solide si 2-3 ore pentru lichide) ca preventie a greturilor si varsaturilor ce pot sa apara datorita sedarii aditionale sau in cazul in care apare necesitatea instituirii anesteziei generale.

Rahianestezia se utilizeaza in diverse interventii chirurgicale care necesita anestezia de la brau in jos, la nivelul pelvisului sau picioarelor (interventii ortopedice, amputatii, hemoroidectimii, cura chirurgicala a herniilor, eventratiilor, apendicectomii sau interventii  urologice).

Efectul anesteziei spinale este de pierdere a sensibilitatii (tactile, termice si dureroase) precum si a mobilitatii a zonei sub nivelul unde este injectata substanta. Pacientul ramane in schimb constient (treaz) pe durata intregii interventii chirurgicale, fara a simti insa nimic. Efectul rahianesteziei se instaleaza la  aproximativ 10 minute de la intepatura in spate (debuteaza adesea cu senzatia de incalzire si furnicaturi  la nivelul picioarelor) si dureaza 2-4 ore in medie, in functie de tipul substantei anestezice.

Astfel, efectul rahianesteziei se poate prelungi peste durata operatiei , timp in care pacientul este sfatuit sa stea in continuare intins in pat (persista abolirea sensibilitatii si incapacitatea de a misca si controla picioarele) precum si sa evite ridicarea brusca a capului (caz in care poate sa apara cefaleea postpunctie ). Aceasta din urma, nu este o regula si depinde de grosimea acului folosit si particularitatile individuale (fiind mai frecvente la tineri si la femei).

punctie spinalaPrintre avantajele rahianesteziei se enumera faptul ca pacientul este treaz  si cooperant, respira spontan si eficient, cu o recuperare linistita, se evita stresul chirurgical din timpul operatiei generale, se asigura o analgezie eficienta intraoperatorie care se poate prelungi postoperator cu analgetice intravenoase, se reduce riscul de sangerare si riscul tromboembolic al interventiei chirurgicale, este mai sigura pentru pacientii cardiaci si, foarte important, se poate folosi in chirurgia de  o zi permitand externarea mai rapida a pacientului decat in cazul unei anestezii generale.

Posibile complicatii si efecte adverse: Complicatiile si efectele adverse sunt rare, iar in cazul aparitiei ele pot fi prompt diagnosticate si tratate. Printre acestea se enumera:

  • Hipotensiunea arteriala (cel mai frecvent intraoperator, nu pune probleme la pacientii normovolemici fara patologii asociate iar la pacientii cu patologie asociata , nivele periculos de scazute ale tensiunii arteriale secorecteaza intraoperator de medicul anestezist),
  • Esecul instalarii anesteziei (datorita variatiilor individuale, dozei folosite se corecteaza prin schimbarea tehnicii anestezice),
  • Anestezia spinala totala (ascensionarea nevelului anesteziei spinale cu diagnosticare si tratament prompt),
  • Lezarea nervului (revesibila),
  • Sindrom de artera spinala (ocluzie datorata hipotensiunii severe sau aterosclerozei pe artera lui Adamkiewicz, care determina paraplegie cu pierdere minima a sensibilitatii),
  • Arahnoidita adeziva (datorata introducerii de substanta iritanta in spatiu subarahnoidian si se manifesta prin durere la injectare sau postinjectare sau diverse grade de deficit neurologic),
  • Abces in canalul spinal (datorat infectiei la locul punctiei, profilaxia se face prin sterilizare riguroassa a tegumentului)  sau hematom in canalul spinal (datorat unei stari de hipocoagulabilitate care contraindica anestezia spinala, posibil tratament cu anticoagulante care se intrerupe cu cateva zile preoperator ),
  • Sindromul de coada de cal (care este foarte rar in cazul injectarii continue pe microcateteter  datorita  cantonarii substantei in zona sacrolombara),
  • Durerea de cap datorata punctiei (scurgerii de LCR prin locul de punctie si scadere presiunii LCR) apare in cazul folosirii acelor mai groase, mai frecvent la tineri si la femei (gravide), dupa ortostatism, se poate insoti de voma sau fotofobie si raspunde la analgezice minore si repaus la pat (in cazurile de cefalele persistenta se poate realiza un patch sangvin de catre medicul anestezist).

data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

9 Comentarii

  • Ana said:

    După rahianestezie am rămas cu sensibilitate a pielii la atingere, se poate trata ?, și coapsele îmi sunt amorțite. Sunt operată la genunche de 7 luni

    Reply
  • Rebeca said:

    Vineri am suferit o intervenție chirurgicala unde mi s a făcut rahianestezie
    Cum pot face sa scap de durerile astea îngrozitoare de cap și cat vor mai tine ?
    Pot avea toată viața asemenea dureri ?

    Reply
  • Rodica Safar said:

    Buna ziua!Am si eu o intrebare dupa operatia de hernie cu anestezie rahidiana pot aparea dureri in picior?

    Reply
  • Alexandra said:

    Buna ziua,

    In data de 10 februarie am avut o operatie de cezariana, cu rahianestezie. Am simtit la terapie intensiva un sunet in ceafa, ca si cum ae curge un lichid.
    Au trecut 24 de zile de la nastere, initial am primit quarelin pt durerile de cap si mi s-a spus sa urmaresc daca mai persista sunetele.
    Am observat ca atunci cand nu mananc, daca apar sunete la intestin,apare acelasi sunet in ceafa. Ce credeti ca ar putea fi? Va multumesc

    Reply
  • Guita Silviu said:

    Buna ziua!
    As vrea sa stiu la cat timp se poate repeta o anestezie rahidiana sa nu afecteze organismul (pentru o noua operatie)
    Va multumesc.

    Reply
    • bendo admin

      Nu exista o regula, depinde de pacient. Se poate face rahi si la cateva zile distanta.

      Reply
  • ababei adriana said:

    Buna ziua. Trebuie Sa fiu supusa unei artroscopii la un genunchi SI am descoperit ca sunt polialergica la antibiotiotice cat SI la anestezic-marcaina. Rezultatul testului alergologic la marcaina e 5%, maxima admisa ca valoare, ceea ce înseamnă ca poate fi administrat anestezicul doar sub supraveghere SI administrate de antihistaminic. Intrebarea mea este daca SI asa riscul e mare, daca e vreo Alta alternativa de anestezie, CE antihistaminic SI cate zile ar trebui sa-l iau înainte de operatie. Multumesc.

    Reply
    • Gina Cocean said:

      Ar trebui precizat ca unele efecte adverse sunt mai rare decat altele, adica cel mai frecvent (99% din cazuri) este pe departe durerea de cap datorata punctiei.
      E foarte important de stiut in primul rand de catre personalul medical care trebuie sa stie ce sa recomande in acest caz, dar si de catre pacienti care trebuie si ei sa stie la ce sa se astepte si cum sa actioneze.
      In prezent asistentele recomanda (in mod gresit) cat mai multa apa, lucru care are efect doar pe moment (1, 2 minute -fiindca se secreta mai mult LCR si prin egalizarea presiunilor pe moment durerea pare sa dispara) insa dupa aceea durerea este si mai intensa, si mult mai grav, fiindca se secreta mai mult LCR, si se scurge mai mult prin gaura, LCR-ul se stie ca e anticoagulant si impiedica cicatrizarea normala, in schimb in timpul somnului (cat pacientul nu bea apa) se produce cicatrizarea deschisa a gaurii -daca pacientul doarme pe spate, care e cea mai frecventa pozitie, datorata si operatiei la genunchi, ceea ce inseamna ca pacientul va ramane pe viata cu dureri de cap insuportabile (la fel de atroce, ca la meningita).
      Singura solutie este ca pacientul sa doarma pe burta si sa stea cat de mult poate pe burta si in timpul zilei, band apa normal -doar daca ii este sete, si doar atunci cand sta pe burta. Daca aceasta actiune incepe a doua sau cel mult a treia zi dupa operatie, in mod normal in 2-3 zile de stat pe burta gaura ar trebui sa se cicatrizeze normal -adica sa se inchida. Chiar daca durerile inceteaza de a doua zi de stat pe burta trebuie continuat inca o zi doua pentru a te asigura ca nu ramai pe viata cu dureri atroce de cap (similare meningitei).
      Pana la patch-sangvin e cale lunga: e complicat, nu toti anestezistii vor sau stiu sa-l faca, e scump si se face mai mereu tardiv, dupa ce se cronicizeaza durerile atroce ceea ce inseamna ca deja gaura s-a cicatrizat deschisa. In plus nu reuseste de multe ori si pacientul devine captiv patch-urilor sangvine periodice.

      Reply

Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>