Anestezia generala presupune forma de anestezie care asigura pacientului cel mai mare comfort in timpul unei interventii chirurgicale, cel de a dormi. Desi pacientii prefera “sa doarma” in timpul interventiei chirurgicale, acest tip de anestezie nu este lipsit de riscuri. Decizia de a aborda un anumit tip de anestezie apartine medicului anestezist in functie de tipul interventiei chirurgicale, particularitatile pacientului (boli asociate) si dorintele acestuia.
Anestezia generala se obtine prin sedarea, analgezia si hipnoza (somnul) prin administrarea de substante intravenoase si/sau administrare de gaz anestezic. Administrarea de gaz anestezic se poate face pe masca faciala, masca laringiana sau cel mai frecvent, intubare orotraheala.
Masca laringiana este un dispozitiv care etanseizeaza laringele, asigurand in timpul anesteziei administrarea de gaz anestezic (cu rol hipnotic si analgezic) dar si respiratia spontana a pacientului. Intubatia orotraheala presupune folosirea unei sonde de intubatie care traverseaza laringele, iar printre corzile vocale relaxate ale pacientului ajunge in trahee, unde asigura catre plamani fluxul de oxigen, aer si gaz anestezic. Aceasta necesita un suport ventilator pentru a asigura respiratia pacientului: ventilatie mecanica asistata de aparatul de anestezie si/sau controlata manual de medical anestezist prin intermediul unui balon conectat la aparatul de anestezie. De cele mai multe ori in anestezia generala cu intubatie orotraheala este necesara curarizarea temporara a pacientului (impiedicarea contractiei tuturor muschilor din corp) pentru a asigura relaxarea musculara necesara interventiei chirurgicale.
Vizita preanestezica a medicului anestezist presupune stabilirea postului alimentar preoperator (extrem de important pentru a reduce riscul emezei la inductia anesteziei care poate induce o aspiratie traheobronsica), cunoasterea de catre medicul anestezist a intregii patologii asociate , dar si a parametrilor fiziologici a pacientului si a terenului alergic, stabilirea riscului anestezic si evaluarea unei posibile intubatii dificile, evaluarea paraclinica (ECG, Rx torace, analize de sange), stabilirea schemei de medicatie personala inaintea interventiei chirurgicale.
Etape in anestezia generala
- Sedarea preoperatorie asigura confortul pacientului, inlaturarea emotiilor, amnezia si adesea pacientii adorm din aceasta faza.
- Inductia anesteziei prin administrarea de substante intravenoase si/sau gaz anestezic sau doar oxigen pe masca faciala. In aceasta etapa pacientul adoarme. In functie de tipul de anestezie generala , aceasta este etapa pacientul in care pacientul se intubeaza orotraheal sau i se pune mascuta laringiana. Se poate ca anestezia generala sa fie doar intravenoasa fara a necesita administrare de gaz direct in traheea/laringele pacientului si fara a fi necesara relaxarea musculara totala care necesita ventilatia mecanica.
Pe durata anesteziei generale, medicul anestezist:
– asigura hipnoza, analgezia si relaxarea musculara prin substate intravenoase (cu recuperarea integrala a tonusului muscular la sfarsitul interventiei chirurgicale)
– controleaza aparatul de anestezie si ventilatia (respiratia) pacientulul
– monitorizeaza parametri vitali ai pacientului si intervine pentru inlaturarea oricarui risc
– asigura conditiile propice desfasurarii actului chirurgical
- Trezirea pacientului. Poate varia in functie de pacient de la o trezire lina, la una agitata. La trezire pacientul este detubat (daca a fost cazul unei intubatii orotraheale). Frecvent pacientii relateaza la trezire un somn profund cu vise frumoase. Inainte de a fi trezit se asigura analgezia postoperatorie (profilactic pentru durerile datorate interventiei chirurgicale ce pot urma). In unitatea de trezire pacientul este supravegheat postoperator (parametric vitali) si i se asigura in continuare analgezie si/sau antiemetice in functie de nevoile personale.