Ginecomastia – tratament, operatie, pret

Ginecomastia reprezinta cresterea in volum a glandei mamare la barbati si poate fi unilaterala sau bilaterala. Aceasta afectiune trebuie deosebita de acumularea locala de tesut adipos, precum se intampla in adipomastie. Ginecomastia poate fi fiziologica sau patologica:

ginecomastieGinecomastia fiziologica

  • in perioada neonatala, se remite spontan dupa 14-21 de zile;
  • in perioada pubertatii apare in 70% din cazuri, dar dispare la finalul pubertatii;
  • la andropauza – rar.

Ginecomastia patologica: nu se remite spontan si este indiferenta de varsta, fiind consecinta dezechilibrului in raportul andogenilor cu estrogenii, mamela este mai receptiva pentru estrogen. Apare in:

  • afectiuni primare ale testiculului: disgenezii gonadice precum in sindromul Turner si Klinefelter;
  • afectiuni secundare ale testiculului: hipogonadism hipotalamo-hipofizar precum in sindromul adipozo-genital, sindromul Kallman de Morsier;
  • tumori care secreta estrogeni (corticosuprarenale);
  • insuficienta hepatica, afectiuni ale toracelui, pleuropulmonare;
  • consumul de medicamente precum: estrogeni (se administreaza in tratamentul cancerului de prostata), vitamina D, E, digitalice.

Examenul clinic al pacientului va fi completat cu examenul mamografic si ecografic. Sunt recomandate investigatii hormonale si citogenetice care sa evalueze functia testiculului, dar si a hipofizei, corticosuprarenalei sau tiroidei. Investigatiile vor fi corelate cu contextul aparitiei ginecomastiei.

Tratament Ginecomastia

In cazul ginecomastiei fiziologica nu este necesar niciun tratament, deoarece aceasta se va remite spontan. In cazul ginecomastiei patologice se va cauta cauza dezechilibrului dintre androgeni si estrogeni, iar tratamentul va fi instituit in vederea eliminarii acestei cauze. Obiectivele sunt eliminarea tulburarilor metabolice care induc hiperestrogenism si refacerea echilibrului dintre androgeni si estrogeni.

Tratamentul cauzelor de hiperestrogenism: rezolvarea chirurgicala a tumorilor cu efect feminizant (de la nivel testicular, corticosuprarenalian), tratarea afectiunilor endocrinologice, a tulburarilor metabolice, a afectiunilor toracale si pleuropulmonare, tratament de substitutie in cazul insuficientei testiculare, tratament oncologic in ginecomastia transformata malign.

Echilibrul dintre androgeni si estrogeni se face prin administrarea de tratament de substitutie cu androgeni, fiind administrat testosteron intramuscular in doze de 200-250mg/luna. Asociat se pot face aplicatii de gel sau crema cu testosteron si dihidrotestosteron (zilnic, timp de 2 luni).

Asociat se pot administra preparate cu efect antiestrogenic, agonisti dopaminergici.

Operatie Ginecomastie

ginecomastie operatieTratamentul chirurgical (operatie ) este luat in considerare in urmatoarele situatii: in cazul ginecomastiei care nu raspunde la tratament sau reapare dupa tratament, in cazul ginecomastiei care aduce prejudiciu estetic, in cazul ginecomastiei care prezinta semne de transformare maligna.

Operatia pentru ginecomastie se poate efectua la orice varsta, dupa un consult endocrinologic si dupa efectuarea nei mamografii. Interventia se contraindica la alcoolici si cei consumatori de droguri. Barbatii obezi vor fi operati doar dupa o scadere in greutate. Riscurile operatiei vor fi discutate cu chirurgul si cu medicul care administreaza anestezia.

Inainte de operatie nu veti manca nimic, nu veti lua aspirina cu 14 zile inainte, va trebui sa informati medicii cu privire la alte probleme de sanatate, sa anuntati daca purtati proteze dentare.

Operatie Ginecomastie: Pret si detalii procedura


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie