Canalul arterial este o comunicare intre aorta si artera pulmonara la fat, care la nastere se inchide in mod fiziologic datorita cresterii presiunii arteriale a oxigenului si scaderii prostaglandinelor. Acesta se inchide normal in primele 10-15 ore de viata, persistenta de canal arterial fiind rezultatul neinchiderii spontane a acestuia.
Persistenta de canal arterial este mai frecvent intalnita la bebelusi de sex feminin si la prematuri. Datorita permeabilitatii canalului arterial sangele trece din aorta in artera pulmonara, creandu-se un sunt stanga-dreapta (sangele oxigenat din ventriculul stang trece in sangele neoxigenat care merge la plamani). Consecintele persistentei de canal arterial depind insa de marimea canalului si varsta copilului. Acest shunt de tip stanga-dreapta poate fi asimptomatic in cazul unui canal arterial mic sau poate determina hipertensiune la nivelul vaselor pulmonare chiar cu inversarea suntului in timp (ani) rezultand sindromul Eisenmenger.
Sindromul Eisenmenger apare cand shuntul devine dreapta-stanga (sangele neoxigenat se amesteca cu sangele oxigenat) cu simptome care debuteaza la 20-40 de ani cu hipoxie (scaderea oxigenarii tesuturilor), cianoza (coloratie violet-albastruie a pielii), degete hipocratice, fatigabilitate, dispnee, aritmii, durere toracica si palpitatii, insuficienta cardiaca dreapta.
Semne
In persistenta de canal arterial simptomele difera in functie de copil (varsta) si marimea canalului. La un canal arterial de dimensiuni mici nu exista simptomatologie specifica iar auscultatoric nu apar modificari. La un canal arterial de dimensiuni mari se poate ausculta un sufluu continuu in portiunea superioara a marginii sternale stangi si pot aparea semne de insuficienta cardiaca (copilul nu creste, nu se alimenteaza, respira rapid si nu respira bine cand e alaptat, are tahicardie – frecventa cardiaca peste normalul varstei). In persistenta de canal arterial la prematuri, semnele de insuficienta cardiaca sunt mai frecvente, putand fi insotite de complicatii mai grave precum detresa respiratorie, apnee sau enterocolita necrotica.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul de persistenta de canal arterial se pune pe tabloul clinic si explorari paraclinice (electrocardiograma, radiografie de torace si ecocardiografie 2D si Doppler). Acestea pot fi normale in cazul unui canal arterial mic sau pot vizualiza dilatarea atriului stang, a ventricului stang, dilatarea aortei si accentuarea desenului pulmonar (la radiografia de torace), hipertrofie de ventricul drept (pe electrocardiograma) sau vizualizarea directa a suntului si fluxului sangvin la ecocardiografie.
Pentru tratamentul canalului aterial se poate folosi indometacin (mai eficient la prematuri, ineficient la nou-nascutii la termen), care in caz de esec este urmat de intreventie chirurgicala. Daca canalul arterial este mare interventia chirurgicala se recomanda a se efectua intre 6 luni si 3 ani, chiar mai repede in caz de insuficienta cardiaca, dupa echilibrarea acesteia. Inainte si dupa interventia chirugicala pentru persistenta de canal arterial se recomanda profilaxia endocarditei bacteriene.
Buna ziua, pentru ca fetita noastra sufera de o coarctatie de aorta pe care am descopperit-o cand avea 6 ani, cunoastem toti cardiologii pediatri din tara. De incredere in Bucuresti: Dr. Cristina Olteanu, dr. Silvia Iancovici, la Timisoara: Dr. Gabriela Doros, Dr. Anca Popoiu, dr. Adrian Lacatusu, la Cluj: dr. Simona Oprita, dr. Simona Cainap, la Tg. Mures: dr. Rodica Toganel.
Noua coarctatia ne-a descoperit-o la spitalul din Timisoara. Am trimis actele si in germania si in grecia pentru ca in final sa alegem dilatarea cu stent la dr. vasilios thanopoulos. Dansul vine mai nou si la un centru din bucuresti, asa ca ne-am bucurat sa nu parasim tara. exista medici buni si dedicati si in romania, si ca sfat, uitati-va dupa experienta ; bolile congenitale de inima nu sunt foarte bagate in seama in romania, nu toti medicii stiu cu ce se mananca, si pentru ca nu stiu exact, ori amana orice decizie, ori trimit direct la tg mures la operatie si gata.
Buna ziua, pentru ca fetita noastra sufera de o coarctatie de aorta pe care am descopperit-o cand avea 6 ani, cunoastem toti cardiologii pediatri din tara. De incredere in Bucuresti: Dr. Cristina Olteanu, dr. Silvia Iancovici, la Timisoara: Dr. Gabriela Doros, Dr. Anca Popoiu, dr. Adrian Lacatusu, la Cluj: dr. Simona Oprita, dr. Simona Cainap, la Tg. Mures: dr. Rodica Toganel.
Noua coarctatia ne-a descoperit-o la spitalul de copii la Timisoara, dar am cautat opinii pe unde am putut. Am trimis actele si in germania si in grecia pentru ca in final sa alegem dilatarea cu stent la dr. vasilios thanopoulos. profesorul vine mai nou si la un centru din bucuresti, asa ca ne-am bucurat sa nu parasim tara.succes tuturor. exista medici buni si dedicati si in romania, si ca sfat personal, uitati-va dupa experienta ; bolile congenitale de inima nu sunt foarte bagate in seama in romania, nu toti medicii stiu cu ce se mananca, si pentru ca nu stiu exact, ori amana orice decizie, ori trimit direct la tg mures la operatie si gata.
Buna, fetita mea nu se simte bine. Are 4 ani, de o luna incoace am observat ca se joaca si apoi oboseste, Dupa ce plange mai mult, se invineteste pe la gurita.
Am mers la pediatra noastra, a ascultat-o cu stetoscopul si a zis ca aude un suflu la inimioara dar ca nu e nimic, ca il au toti copiii. Eu am incredere in doamna doctor, dar de data asta am senzatia ca e ceva ce nu stim, si mi-e frica sa nu aibe vreo boala mai grava. La ce fel de doctor sa merg cu ea? Voi credeti ca e normal? Am citit putin pe internet si mai mult am innebunit decat m-am linistit; in unele articole se vorbeste de malformatii ale inimii si de operatie.