Tratament abces si furuncul – cum sa opresti o infectie
Furunculul reperezinta o infectie a pielii , cel maia desea cu stafiloccoci. Infectia apare in zona unei leziuni, a unei glade sudoripare obstruate sau pe un fir de par. Un furnucul este insotit de inrosirea si umflarea pielii, care devine mai calda si sensibila in zona sa de aparitie.
In centru unui furuncul sau abces se observa un punct alb reparezentat de puri. puroiul contine celule care lupta impotriva infectiilor (leucocite) imreuna cu resturile celulare care raman in urma defensivei sistemului imunitar.
Puroiul se poate rezorbi singur sau se poate acumula asemandu-se cu un vulcan gata sa erupa. Furunculele sunt neplacute ca aspect dar trebuie tratate cu prudenta fiindca pot fi si periculoase.
Cum sa menajezi un furuncul sau abces:
- Daca un furuncul sau abces este mare sau dureros, sau pe fata, in special in jurul nasului sau gurii, adresati-va medicului care il va evacua prin incizie, va efectua drenaj si mesaj.
- Acasa:
- Comprese calde. Aplicati comprese calde, umezite tot timpul, timp de 15-20 de minute de cateva ori pe zi. Caldura stimuleaza formarea puroiului si eliminarea infectiei si totodata evacuarea spontana a furnculului. Acaest lucru poate dura zile.
- Inca 3 zile dupa spargerea unui furuncul sau abces este bine sa mai aplicati comprese calde pentru a stimula in continuare sistemul de drenare a puroiului eventual restant in tesuturile inconjuratoare.
- Pentru spargerea unui furuncul mic, fara alte semne de raspandire a infectiei (ganglioni mariti, vaergeturi rosii proeminente in jur, febra), puteti folosi un cap de ac sterilizat prin flacara cu care sa crestati putin varful. Apoi prin compresiune evacuati continutul. Un pansament nu grabeste vindecarea dar protejeaza hainele si tesutul din jur de continutul din jur. Daca lasati un abces/furuncul sa se evacueze singur este posibil ca acest lucru sa se intample noaptea. La un furuncul deschis puteti sa puneti antiseptic, dar nu este strict necesar.
- Nu raspanditi stafilococii. Daca aveti un furuncul in faza de evacuare, mentineti curata pielea din jur si feritiva sa raspanditi infectia prin bai, sau nespalarea mainilor dupa ce ati atins zona. Stafilococii cutanati pot determina toxinfectie alimentara datorita mainilor nespalate.
- Preveniti furunculoza. Daca ati observat ca suntei predispusi la acest gen de infectii repetate ale pielii (furuncule si abcese multiple), preveniti furunculoza prin curatarea periodica apielii cu un antiseptic .
Apelati la medic si nu va autotratati daca aveti un furuncul care:
- Se afla in jurul nasului sau guri. prin incecarea de al sparge puteti declansa o infectie care sa ajunga la creier.
- Apare pe burta, spate sau la subrat in mod repetat.
- Apare cand alaptati pe san.
- Apar la copii, batarni sau persoane bolnave cum ar fi de diabet.
- Doare.
- Are semne de infectie raspandita: Radiar apar vergeturi rosii, apar ganglioni umflati si/sau febra.
Furuncule repetate în special la subrat de circa 7-8 ani….sufăr și de urticarie colinergica nu știu dacă are vreo legătură.Vârsta 29 de ani.