Persoane cu risc pentru cancerul colo-rectal, gastric

1. Grupa de risc pentru cancerul colorectal:

–          Incidenţa rară înaintea vârstei de 45 ani  la cei care nu au antecedente familiale, persoanele de ambele sexe pot fi afectate.

–          Antecedente ereditare de:

  • cancer colorectal nonpolipozic ereditar( cancere colice la vârstă tânără, localizări multiple, posibil şi alte cancere asociate);
  • polipoza adenomatoasă colică( prezenţa de sute de polipi la adolescenţi şi tineri, care evoluează spre malignizare şi care necesită colectomie profilactică);
  • sdr. Peutz- Jeghers, sdr. Li- Fraumeni

–          Antecedente personale patologice:

  • Rectocolita ulcero-hemoragică;
  • Maladia Crohn;
  • Polipi viloşi;
  • Un cancer de colon în antecedente;

–          Factori alimentari: consum crescut de grăsimi, alimente prăjite, afumate, cu aport redus de fibre vegetale  şi vitamine.

2. Grupa de risc pentru cancerul gastric:

–          Vârsta peste 45 ani, ambele sexe pot fi afectate

–          Factori alimentari:

  • alimentaţie săracă în fructe şi legume  proaspete,
  • consumul de alimente conservate prin sărare şi afumare, consumul de alimente prăjite, alimente ce conţin  hidrocarburi aromatice policlice şi nitrozamine. Conservarea alimentelor prin congelare a condus la scăderea incidenţei cancerului gastric.

–          Antecedente patologice personale: gastrita atrofică, anemia Biermer, metaplazia intestinală gastrică.

3. Grupa de risc pentru cancere aero-digestive superioare:

–          Riscul creşte cu vârsta, rar înainte de 40 ani, cel mai frecvent la bărbaţi( 95%)

–          Factori comportamentali: consumul de alcool, fumatul, igiena deficitară bucodentară sunt implicaţi în apariţia acestor cancere. Există un risc mult mai mare la cei care consumă atât alcool cât şi ţigări în cantităţi mari.

–          Alimentaţia care include mestecarea frunzelor de betel, aportul scăzut de proteine şi fier în alimentaţie

–          Antecedente patologice:

  • microtraumatisme date de protezele dentare pot favoriza un cancer al limbii;
  • esofagitele caustice, sau de altă cauză;
  • un alt cancer de căi respiratorii superioare în antecedente, existând probabilitatea dezvoltării multifocală a cancerelor aerodigestive sub acţiunea alcoolului şi tutunului;
  • leucoplazii, eritroplazii la nivelul cavităţii bucale

–          Factori profesionali: muncitorii din industria lemnului prin expunerea la rumeguş pot dezvolta cancere de căi respiratorii superioare( rinofaringe, fose nazale, adenocarcinoame etmoidale).Profilactic aceştia ar trebuii să poarte măşti de protecţie care să reducă inspirul de praf de rumeguş.


Un comentariu

Lasă un răspuns la Tratament rectocolita hemoragica | DrBendo.ro Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie