Poliomielita este o boala data de virusul poliomielitic. Virusul poliomielitic este de 3 tipuri si exista vaccint antipolio.
Caracteristic virusului care da poliomilelita, este tropismul pentru sistemul nervos si afectare nervilor periferici. Virusul se contacteaza pe cale digestiva sau respiratorie. De aici, poliomielita inainte de constituire se localizeaza limfatic, la nivelul placilor Peyer din intestin si ganglionii mezenterici. In stadiul de viremie, virusul patrunde in canalul toracic, iar la nivel sangvin se incorporeaza in limfocite si monocite. Printr-o permeabilzare a barierei hematoencefalice dar si neurotoxicitatii directe, virusul ataca sistemul nervos. Factori favorizanti ai acesteia sunt eforturile mari, expunerea la soare, inlaturarea amigdalelor.
Neurovirulenta din poliomielita se manifesta prin paralizie.
90% din cazurile de poliomielita sunt insa, neparalitice. 10% din cazurile de poiliomielita sunt paralitice (cu paraplegie, cu insuficienta respiratorie sau cu polioencefalita, afectarea simturilor).
Simptome poliomielita:
Incubatia in poliomielita este de 7-14 zile, timp in care pacientul este asimptomatic.
In urmatoarele 2-4 zile pot sa aparatuse, rinoree, greturi, varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale, febra. 90% din formele de poliomielita se opresc aici fiind forme neparalitice.
Urmeaza cateva zile asimptomatice, febra. Stadiul preparalitic se manifesta cu febra, cefalee, dureri mari cu hipersensibilitate, cu reflexe exagerate, fasciculatii musculare. In stadiul paralitic de poliomielita, paralizia se instaleaza brusc, cuprinde muschii centuriilor pelvina sau scapulara. Paralizia se extinde, reflexele se abolesc. In acest timp in poliomielita, se mentine si un sindrom dureros, bolnavul are miscari paradoxale, disociate, cu lipsa de raspuns.
Perioada de covalescenta poate fi foarte lunga, urmata apoi de stadiul de recuperare.
In recuperarea din poliomielita ultimele grupe afectate se recupereza primele (invers aparitiei). Perioada de recuperare este de aproximativ 3 luni. Peste 3 luni, persoanle nerecuperate dezvolta sechele ca tulburari de crestere, deformari osoase (cifoza, scolioza, picior in Equin).
Diagnosticul in poliomielita este epidemiologic, clinic si de laborator. Pentru diagnostic se recolteaza de la exudat faringian, scaun, LCR si se pastreaza pe medii de transport.