Tratament vanatai

Tratament vanatai:

  • Pe orice lovitura  care poate fi urmata de o vanataie puneti gheata sau daca nu aveti la indemana, puneti o punga cu legume congelate. Tineti pachetul cu gheata pe contuzie timp de un sfert de ora. Dupa ce luati gheata, nu puneti nimic cald pe contuzie ci lasati sa se incalzeasca in mod natural. Prin racire, vasele de sange din zona afectata se vor contracta si astfel nu se va mai acumula mult sange pentru a se forma o vanataie. Pe langa efectul de contrictie, gheata va scadea umflatura si va amorti zona de contuzie.
  • Dupa o zi este necesar sa puneti caldura pe zona in cauza pentru a stimula dilatarea vaselor sanguine. Astfel, va ajunge mai mult sange in zona necesar vindecarii.
  • Aveti o vanataie la picioare? Pentru a grabi vindecarea tineti picioarele mai sus, pentru ca sangele sa nu se prelinga in jos.
  • Consumati multe alimente cu continut mare de vitamina C. Aceasta vitamina ajuta la sinteza colagenului din jurul vaselor sanguine, facandu-le astfel mai rezistente. Pe corp avem zone unde colagenul este mai putin si in aceste zone vanataile au culoarea mai inchisa: fata, maini, picioare. Daca va lipseste vitamina C din alimentatie veti fi mult mai vulnerabil la a dezvolta vanatai. Fructele, vegetalele, citricele, kiwi, tomatele sunt alimente bogate in vitamina C.
  • Aspirina sau medicamentele anticoagulante luate de cei care le-a fost prescris de medicul cardiolog pentru protectia impotriva bolilor inimii, pot face ca orice lovitura sa fie urmata de o vanataie. Alte medicamente care pot influenta vanataile sunt: steroizii, antiinflamatoarele, antidepresivele.
  • Procesul de vindecare este stimulat de aplicarea compreselor calde dupa 1-2 zile de la aparitia vanataii.

2 comentarii

  1. Buna seara. Am foarte multe vanatai pe picioare si mâini,apărute din senin. Nu ma lovesc. Imi apar singure si nu inteleg de ce. Care ar fi cauza si ce as putea sa iau sa nu imi mai apară? Ce se poate intampla?
    Multumesc frumos pentru raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie