Colici la bebelusi. Aceste colici fac bebelusul sa planga, sa sughita, sa-si traga genunchii inspre abdomen (din cauza durerilor abdominale). Aceste dureri, colici pot fi calmate de cateva vanturi, dar de obicei colicile revin imediat.
Aceste episoade de plans, de dureri pot tine cateva ore si bebelusii nu pot fi calmati daca ii hraniti sau daca le shimbati scutecul. Varsta la care apar cel mai des aceste colici este de o luna, o luna jumatate, dar pana la 4 luni colicile descresc. Dupa aceasta varsta durerile dispar ca si cum nu au fost.
Inainte de a da vina pe colici pentru cauza plansului trebuie sa excludeti cauzele mai frecvente ale plansului la bebelusi: frigul, pruritul, foamea. De obicei, starea psihica a parintilor influenteaza mult bebelusii. Stresul parintilor poate da colici bebelusului (nu s-a demonstrat acest lucru, dar merita incercat).
Plimbati bebelusul prin casa astfel: tineti bebelusul pe unul dintre antebratele dvs cu pieptul in jos si picioarele de-o parte a bratului si cu cealalta mana sprijiniti-l.
Colicile si gazele intestinale: cand il hraniti, tineti-l in sus si faceti-l sa ragaie cat mai des (dupa fiecare 30 de grame de lapte – daca foloseste biberonul). Cu cat mai multe gaze, cu atat mai multe colici.
Hrana si colicile: exista alimente care provoaca colici. Daca alaptati la san trebuie sa vedeti daca exista vreo legatura intre laptele dvs si crizele de colici. Alte alimente care sunt incriminate: capsunile, portocalele, bananele, ciocolata.
Beti ceaiuri (pentru mama): ceaiul de musetel si ceaiul de fenicul pot avea un efect cu adevarat calmant daca sunt consumate de catre mama. Ceaiul ajunge in laptele de mama si astfel ajunge la bebelus.
Un remediu ciudat: zgomotul de aspirator pare sa trezeasca interesul bebelusilor. Cand are colici tineti bebelusul intr-un port-bebe si aspirati. Veti observa cum bebelusul va tacea.
Va recomandam si alte metode:
- mergeti cu cel mic la o plimbare;
- duceti bebelusul la parintii dvs pentru a lua o pauza si a va recrea;
- folosind o sticla cu apa calduta incalziti abdomenul bebelusului;
- tineti un jurnal in amanunt cu ora, hrana, perioada cand bebelusul are colici si veti putea observa tipare (se poate descoperi cauza).