Ecografie mamara Timisoara

In Timisoara, pentru o ecografie mamara puteti merge la Centrul Medical Dr. D. Adresa clinicii si datele de contact: strada Patriarh Miron Cristea, nr. 9. Telefon: 0256 201 890 sau 0731 024 892. Site: centruldrd.ro. Programarea se face telefonic.

Ecografia mamara este folosita pentru a studia anormalitatile localizate la nivelul sanului detectate dupa efectuarea unui examen clinic obiectiv sau dupa efectuarea unei mamografii. Anormalitatile detectate la examinarea fizica pot fi noduli sau scurgeri patologice de la nivelul mamelonului.

Cu ajutorul ecografiei se poate determina daca formatiunea descoperita este solida (poate fi o un nodul necanceros sau o tumora) sau lichidiana (un chist benign) sau mixta. Ecografic se mai pot decela: dimensiunea, forma, delimitarea formatiunilor examinate.

Ecografia poate fi folosita ca unealta de screening pentru femeile care au un risc crescut de cancer la san si nu pot efectua o examinare RMN, pentru femeile care sunt insarcinate si nu pot fi expuse razelor X (mamografie).

Tot cu ajutorul ecografiei mamare se efectueaza biopsia glandei mamare. Cand este detectata o formatiune suspicioasa examinatorul poate opta pentru efectuarea unei biopsii ghidate ecografic.

Cum trebuie sa va pregatiti pentru ecografia mamara: veti fi rugata sa va dezbracati de la talie in sus.

Cum se face ecografia: veti fi rugata sa va intindeti pe masa de examinare si sa ridicati bratul (pe rand) deasupra capului. Apoi, pe san va fi aplicat un gel care ajuta la contactul direct al transducerului cu pielea (pentru a elimina golurile de aer – aerul blocheaza ultrasunetele). O examinare dureaza maxim 30 de minute.

Care sunt avantajele si dezavantajele ecografiei mamare

Avantaje:

 • examinarea este neinvaziva (nu se folosesc ace sau injectii) si nu provoaca dureri;
 • este usor de facut si mult mai ieftina decat alte metode imagistice;
 • ecografia mamara nu foloseste nici un fel de radiatie ionizanta;
 • ecografia ofera imagini clare ale tesuturilor moi care nu pot fi vazute pe radiografii;
 • imaginile sunt in timp real si in caz ca este nevoie se pot efectua biopsii;
 • ecografia mamara ajuta la detectarea si clasificarea unei leziuni mamare care n-ar putea fi interpretata adecvat doar cu ajutorul mamografiei;
 • pentru femeile sub 30 de ani, o ecografie mamara este suficienta pentru a determina daca este necesara sau nu biopsia pentru o zona suspicioasa; pentru femeile peste 30 de ani se va efectua si o mamografie.

Dezavantaje:

 • ecografia standard nu are niciun efect nociv asupra organismului.

Limitarile ecografiei mamare

 • Ecografia mamara nu inlocuieste mamografia anuala si examinarea clinica atenta a sanului;
 • Multe cancere nu sunt vizibile cu ajutorul ecografiei;
 • Pentru a determina daca este sau nu cancer este necesara biopsia;
 • Multe formatiuni suspicioase gasite la ecografie si care necesita biopsie nu sunt cancere;
 • Multe calcificari vizibile la mamografie, nu sunt vizibile la ecografie. Unele cancere, in forma incipienta, sunt vizibile la mamografie sub forma unor calcificari;
 • Este necesara experienta din partea examinatorului si echipament performant.

Sursa: http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=breastus


Un comentariu

 1. As dori sa stiu daca aveti contract cu casa de asigurari Timis si daca nu atunci cat costa o mamografie mamara . Multumesc anticipat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie