Icterul fiziologic, comun sau idiopatic al nou-născutului, are o incidenţă de 60-80% (medie 70%). El are trei faze evolutive:
- faza de eritrodermie preicterică cu o durată de 24 ore;
- faza icterică se manifestă în zilele 2-3, apare pe faţă, torace, conjunctive, mucoase, are o nuanţă galben-portocalie;
- faza de declin apare după 5-7 zile, icterul dispărând după 7-14 zile.
În formele mai intense, nou-născutul este somnolent, suge dificil, scade în greutate. Scaunele sunt normal colorate, iar urina nu conţine pigmenţi biliari. Nu există hepatosplenomegalie. Valorile bilirubinei ating 10-15 mg%, din care bilirubina indirectă reprezintă 90-95% din total. Coloraţia icterică la nou-născut apare la valori de 4-8 mg%.
Patogenia(cauzele) acestui icter este complexă, fiind incriminată:
- un deficit tranzitor al glicuronoconjugării hepatice determinată de activitatea scăzută a glicuroniltransferazei şi deficit tranzitor de acid uridindifosfoglicuronic;
- încetarea epurării bilirubinei de către organismul matern;
- excesul pigmentului prehepatic secundar hiperhemolizei neonatale;
- insuficienţa legării de albuminele plasmatice a bilirubinei datorită hipoproteinemiei;
- diminuarea captării bilirubinei în hepatocit prin deficit de proteine y şi z.
Hipoxia, acidoza şi hipoglicemia au rol agravant. În mod curent, icterul nou-născutului nu necesită tratament. În formele intense şi prelungite se impune inducerea sintezei glicuroniltransferazei în microsomii hepatici cu fenobarbital sau favorizarea eliminării bilirubinei prin fototerapie.