Simptome cancer rectal

Cancerul rectal evoluează multă vreme asimptomatic. Primele manifestări constau în modificări ale ritmului defecaţiei şi în apariţia unor sângerări exprimate odată cu evacuarea bolului fecal. Nu în puţine cazuri însă bolnavul se prezintă la medic de urgenţă, mai ales legat de ocluzie joasă sau sângerare masivă; şi perforaţia poate fi prima manifestare a bolii în tumorile din treimea superioară a rectului.

Modificarea defecaţiei implică atât frecvenţa cât şi consistenţa scaunului; uneori episoade diareice alternează cu constipaţia; alteori bolnavul acuză o nevoie imperioasă de defecaţie şi incontinenţă (nu poate controla sfincterul).

Sângerarea produsă de un cancer rectal este aproape constant exprimată prin sânge proaspăt care se aşează pe suprafaţa bolului fecal. De multe ori apar evacuări de mucus amestecat cu un scaun fluid şi sânge.

In fazele înaintate ale bolii bolnavul acuză tenesme(senzatie imperioasa de defecatie), dureri şi efectele clinice ale anemiei (anemia apare secundar sangerarilor si pierderii de fier). Tenesmele implică dezvoltarea în ampula rectală a unor tumori exofitice voluminoase; durerea este determinată de invadarea plexurilor nervoase extrarectale sau invadarea osoasă. Durerea în cancerul rectal este un semn nefavorabil. Sângerările vizibile sau oculte determină anemia care, asociată în cazurile de boală avansată cu pierderea ponderală şi anorexia, constituie semne de impregnare neoplazică.

Icterul(pielea devine de culoare galbuie) poate fi prezent la bolnavii cu metastaze hepatice avansate. Limfadenopatia inghinală sau cervicală este rareori prezentă.

Examinarea clinica rectului:
Examenul local al unei tumori rectale se realizează obişnuit prin tuseu rectal. Această examinare digitală a rectului permite depistarea numai a tumorilor din jumătatea distală a organului. In unele cazuri tumora se percepe în totalitate, putându-i-se stabili limita inferioară şi superioară, deci întinderea în sens axial şi întinderea în sens circumferenţial.
Tactul digital descoperă de obicei perceperea unei formaţiuni ferme sau mai adesea friabile, ulcerată central, care sângerează lăsând pe degetul de mănuşă explorator dovada acestei sângerări. Când tumora este limitată la mucoasă este uşor mobilizabilă odată cu mucoasa. Când tumora interesează peretele rectului este fixă şi determină o indurare
care face alt diagnostic improbabil. Examinarea digitală atentă permite o evaluare destul de exactă a gradului de extindere locală şi uneori permite perceperea unor limfonoduli perirectali măriţi.

Tumorile din jumătatea superioară a rectului pot fi decelate prin palpare abdominală numai când sunt foarte voluminoase.

In unele cazuri de boală avansată este posibilă evidenţierea prin percuţie a ascitei peritoneale.

Când metastazele hepatice determina o sporire de volum a ficatului, această hepatomegalie cu suprafaţa neregulată poate fi percepută la examenul fizic al abdomenului.


Ati gasit informatia cautata? Daca nu, puneti intrebari mai jos sau pe Forumul DrBendo.

3 Comentarii

  1. rizea andromela

    am aprope toate simtomele descrise mai sus,am fost la o clinica de prestigiu si am dat cateva milioane de lei pe doua cutiute cu crema si o ecografie din care reiese ca nu am nimic ,dar eu in continuare sangerez la defecatie

Puneti intrebari sau spuneti cum ati rezolvat dvs problema: