Imc reprezinta indicele de masa corporala si este un evaluator obiectiv al greutatii normale in functie de talie.
O greutate sanatoasa este cea care iti plaseaza indicele de masa corporala (calculat pe baza greutatii si inaltimii) intre valorile de 18,5 si 24,9 – intervalul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Daca greutatea ta iese din acest interval, asta nu numai ca iti afecteaza felul in care arati, dar incepe sa iti deterioreze sanatatea.
Calculeaza-ti Indicele de Masa Corporala (IMC) ca sa vezi in ce categorie intri, dupa formula:
IMC=Greutate (kg)/Inaltime2 (cm)
IMC < 18,5 = sub-ponderal
IMC 18,5-24,9 = greutate normala
IMC 25-29,9 = supra-ponderal
IMC 30-39,9 = obezitate
IMC > 40 = obezitate morbida
Iata cativa din factorii obezitatii:
Factori de risc şi/sau cauzali ai obezităţii
1. Predispozitia genetică:
– implicat 25-75%
– agregarea familială:
2 parinti obezi risc de 80%
1 parinte obez 40%
nici un parinte obez 10%
2. Factori individuali, socioeconomici şi stilul de viaţă
– vârsta . O data cu inaintarea in varsta capacitatea de metabolizare a aportului caloric a organismului scade. In general e vorba de o scadere lenta, treptata dupa varsta de 30 de ani. Femeile la menopauza pot avea un nou pulseu de crestere in greutate datorita dezechilibrului hormonal nou aparut.
– sexul (F > B). Daca sunteti o femeie perfect sanatoasa si slaba, si dupa o nastere cu hemoragii ati luat foarte mult in greutate si nu ati alaptat, adresati-va cat mai repede endocrinologului.
– nivelul de educaţie si socio–economic scazut.
– alimentaţia nesanatoasa bogata in grasimi animale si saraca in fibre
– abandonarea fumatului este urmata imediat de o usoara crestere in greutate dar care se corecteaza rapid apoi printr-un regim usor. Nu frica de ingrasare trebuie sa fie un obstacol in renuntarea la fumat.
– activitatea fizică redusa. Chiar si 30 de minute de mers pe jos zilnic sunt utile.
– profesia (sedentară)
– medicamente: psihotrope (litiu, amitriptilina), izoniazida, corticoizi, insulina, sulfonilureicele . Efectele adverse ale acestor medicamente sunt cunoscute de medicii care le prescriu care va vor recomanda si o dieta insotitoare care trebuie urmata. Respectati-o iar in cazul in care vedeti o crestere in greutate pus ape seama medicatiei, anuntati medicul care a prescris-o si nu renuntati la ea.
– hipotiroidismul