Priapism – erectie prelungita si dureroasa

Priapismul se caracterizează printr-o erecție de durată și dureroasă care este consecința unor tulburări ale circulației sanguine limitate la corpii cavernoși ( două coloane de țesut erectil situate pe fața dorsală a penisului).

Priapismul se mai poate defini și ca o umplere sanguină maximă a corpilor cavernoși cu durată de peste două ore în absența unei stimulări sexuale.

Cauzele. Etiologia priapismului este vastă. Priapismul poate apare în urma ingestiei unor  medicamente sau poate fi întâlnit în cadrul diverselor afecțiuni ca și semn clinic.

Priapismul medicamentos poate apare în urma administrării următoarelor medicamente: Clorpromazin, Guanetidin, Rezerpină, Hidralazină, Fenotiazină, Heparină.

Tot un priapism medicamentos poate apare după injecții intacavernoase, în special cu papaverină.

Priapismul poate fi un semn clinic al următoarelor afecțiuni:

–          afecțiuni hematologice – siclemia, leucemia, talasemia;

–          boli inflamatorii – Tifos, Malarie, Pneumonie, Reumatism articular acut;

–          boli metabolice – Diabet zaharat, Gută;

–          tromboze de penis și micul bazin;

–          tumoră  a regiunii genitale care poate împiedica drenajul normal al sângelui;

–          traumatisme ale coloanei vertebrale sau ale regiunii genitale.

Priapismul poate fi consecința unor intoxicații cu alcool, droguri (marijuana, cocaina) sau intoxicație cu monoxid de carbon.

Simptome. Din punct de vedere clinic, priapismul se caracterizează printr-o erecție progresivă și dureroasă. Palpator, corpii cavernoși sunt de consistență crescută( datorită umplerii sanguine masive), corpul spongios( organ erectil al penisului, impar și median, se întinde de la planșeul perineal până la gland și este traversat de uretră) este moale, glandul ( extremitatea liberă și rotunjită, constituind partea anterioară a penisului) este moale.

Micțiunile (acțiunea de a urina) fiziologice sunt păstrate.

Ținând cont de faptul că priapismul poate duce la complicații severe, precum disfuncții erectile sau impotență, este foarte important ca acesta să fie tratat.

Priapismul este o urgență medico- chirurgicală.

Opțiunile terapeutice sunt multiple și trebuie aplicate în primele 4- 5 ore pentru prevenirea modificărilor ireversibile. Astfel se poate opta pentru următoarele metode terapeutice:

–          administrarea de antalgice pentru a combate durerea;

–          injectarea la nivelul corpului cavernos medicamente ca agoniști alfa- adrenergici ( produc vasoconstricție și reduc astfel cantitatea de sânge de la nivelul penisului);

–           se mai poate opta pentru puncția și aspirația materialului trombotic, apoi spălare cu ser fiziologic;

–          realizarea unui șunt glando-cavernos, cu evacuarea sângelui din corpii cavenoși prin corpul spongios;

–          realizarea unui șunt safeno-cavernos.

Prognosticul depinde de precocitatea diagnosticului și promptitudinea aplicării tratamentului. Astfel, pacienții la care se intervine promt au un pognostic foarte bun. În cazul amânării tratamentului pot apare o serie de complicații ca disfuncția erectilă sau chiar impotență.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie