Mastita acuta – simptome, tratament

Mastita acuta este o infectie a sânului, frecvent întâlnita. Apare cu predilecție la femeile tinere, în circumstanțe legate de procesul de alăptare. Mastitele acute apar datorită lipsei de igienă locală a sânului sau glosita ( leziuni inflamatorii ale limbii) sugarului.

Germenii patogeni incriminați în etiologia acestei afecțiuni sunt, de obicei, stafilococul și streptococul.

Poarta de intrare o reprezintă mamelonul, care prezintă o fisură suprainfectată. De la nivelul mamelonului germenii ajung la nivelul canalelor galactofore ( canale care transportă secreția lactată a lobilor mamari și care se deschid la nivelul mamelonului ) unde vor declanșa un proces inflamator ( galactoforită acută), acesta fiind stadiul inițial al unei mastite.

Din punct de vedere clinic, mastita acută îmbracă forme variate dintre care cea mai frecventă este abcesul acut al sânului. O altă formă clinică a mastitei acute este flegmonul lemnos al sânului cu o glandă mamară tumefiată( umflată) și dură. Deasemenea se poate întâlni și o formă de mastită supraacută( flegmonul difuz al sânului), în care lipsește stadiul de colecție.

Debutul afecțiunii este, de obicei, insidios, dar poate fi și brusc cu febră și frison. Glanda mamară este mărită de volum, dureroasă într-o anumită zonă. Tegumentele supraiacente ( situat deasupra) acestei zone sunt calde și congestionate ( înroșite).

În următoarele zile se constituie o colecție ( abcesul mamar) care este situată în dreptul unei zone de maximă fluctuență (semn ce se decelează prin palapare și dă senzația palpării unei formațiuni cu lichid).

În ceea ce privește evoluția mastitelor acute, dacă nu sunt tratate evoluează spre fistulizare spontană la peretele abcesului constituit. Evacuarea incompletă a puroiului duce la recidive. După vindecare, țesutul mamar normal este înlocuit de un țesut cicatricial care ulterior va determina dezvoltarea unor sechele locale ca nodulii fibroși, cicatrici vicioase sau retracții ale mamelonului.

Din punct de vedere al tratamentului mastitelor acute, este foarte important tratamentul profilactic care se bazează pe reguli de igienă riguroasă a sânului atât înainte cât și după alăptare( mamelonul trebuie spălat cu apă și săpun atât înainte cât și după supt).

Dacă au apărut fisuri la nivelul mamelonului acestea trebuie urmărite atent și tratate cu soluții antiseptice aplicate local; lapteleva fi aspirat cu pompepentru a evitastaza.

Dacă infecția s-a declanșat se impune întreruperea alăptării și se aplică comprese cu soluții antiseptice și se administrează antibiotice.

În momentul în care colecția este constituită ea trebuie evacuată prin incizie urmată de drenarea cavității abcesului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie