Infarct Miocardic – tratament medical la externare

infarct miocardic anterior pe LAD

La externare dupa infarct miocardic acut veti primi o schema de tratament in care veti regasi medicamentele de mai jos. Aceasta schema de tratament trebuie sa o urmati cu strictete. Pe langa tratament veti primi si recomandari privind stilul de viata si regimul alimentar ce trebuie urmat pe viitor.

Inainte sa cititi despre medicamentele prescrise dupa infarct miocardic acut va recomandam sa cititi si urmatoarele articole: Cauze si Simptome Infarct Miocardic, despre indicatiile pentru angioplastie si implant de stent, despre cum se efectueaza implantul de stent si in ce consta. De asemenea, s-ar putea sa va intereseze despre tipurile de stenturi coronariene si despre stentul farmacologic activ.

1. Tratament antiagregant si anticoagulant

Aspirina in doze cuprinse intre 75 si 325 mg a aratat o scadere cu 25% a decesului si a reinfarctizarii la pacientii care au suferit un infarct miocardic. Pentru pacientii cu risc inalt tromboembolic se utilizeaza combinatia de aspirina si anticoagulante orale (cu mentinere INR intre 2 si 3). Daca pacientii au risc de sangerare crescut se pot asocia anticoagulantele orale cu clopidogrelul pe un termen scurt. Tripla asociere aspirina, clopidogrel si anticoagulante orale prezinta un raport intre risc si beneficiu acceptabil (cat timp clopidogrelul este asociat pe termen scurt, cu risc de sangerare scazut). Daca un pacient necesita anticoagularea orala, ar trebui evitate stenturile active farmacologic. Clopidogrelul se administreaza in medie 9 luni dupa un infarct miocardic (3-12 luni).

2. Terapia cu beta-blocante

In urma studiilor s-a ajuns la concluzia ca beta-blocantele ar trebui administrate pe termen lung tuturor pacientilor post infarct miocardic. Acestea au dovedit ca reduc cu 20-25% mortalitatea si re-infarctizarea.

3. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) si blocantii receptorilor de angiotensina 2 (BRA)

Utilizarea IECA in cazul pacientilor cu infarct miocardic complicat cu disfunctie sistolica (fractie de ejectie <40%) a dovedit o reducere a mortalitatii si a incidentei accidentului cerebral vascular. Daca nu au contraindicatii, IECA sunt indicati ferm in cazurile ce s-au prezentat cu insuficienta cardiaca in faza acuta a infarctului. BRA nu si-au dovedit superioritatea fata de IECA, dar pot fi utilizati daca IECA nu sunt tolerati (tuse, angioedem etc).

4. Blocarea Aldosteronului.

Eplerenona a dovedit a avea un beneficiu suplimentar daca este asociata la terapia standard la pacientii cu infarct miocardic, cu insuficienta cardiaca si disfunctie de ventricul stang, reducand morbiditatea si mortalitatea. Eplerenona are indicatii post infarct miocardic in cazul pacientilor cu disfunctie de ventricul stang, insuficienta cardiaca, diabet zaharat, conditia fiind ca valoarea creatininei sa fie mai mica de 2,5mg% la barbati simai mica de 2mg% la femei si Potasiu mai mic de 5 mEq/l. Se initiaza tratamentul cu doza de 25mg apoi va fi crescuta pana la doza tinta de 50mg. Atentie la valoarea potasiului seric.

5. Statinele

Statinele reduc evenimentele ischemice si reduc mortalitatea in cazurile de cardiopatie ischemica. Sunt indicate la toti pacientii cu infarct miocardic si vor fi initiate cat mai precoce. Valorile tinta pentru colesterolul total sunt <175mg%, pentru LDL <100mg%. Se vor administra indiferent de valoarea colesterolului.

6. Nitratii

Nu au niciun beneficiu daca sunt administrati. Se utilizeaza in cazul pacientilor care inca prezinta angina pectorala.

7. Blocante de canale de Calciu

Se vor folosi daca beta-blocantele sunt contraindicate. Verapamilul si diltiazemul previn reinfarctizarea si decesul. Se vor administra cu prudenta celor care au disfunctie de ventricul stang.

8. Dieta si controlul greutatii

Grasimile vor reprezenta mai putin de 30% din aportul caloric, iar grasimile saturate vor fi mai putin de o treime. Daca indicele de masa corporala este mai mare de 30 se recomanda scaderea in greutate si scaderea circumferintei abdominale sub 102 cm la barbati si sub 88 cm la femei.

9. Vaccinarea antigripala

Toti pacientii cu boala coronariana sau care au supravietuit unui infarct miocardic vor fi vaccinati antigripal.

10. Resincronizarea cardiaca

Este indicata in caz de: insuficienta cardiaca NYHA III sau IV care este simptomatica desii terapia este optimala, fractie de ejectie mai mica de 35%, ventricul stang dilatat, ritm sinusal si un QRS larg <120 ms.

11. Implantarea de defibrilator cardiac

Este indicat pacientilor care au o fractie de ejectie mai mica de 40% si tahicardie ventriculara spontana nesustinuta si sustinuta monomorfa. Este indicat si celor cu fractie de ejectie <30% dupa un infarct miocardic suferit cu cel putin 40 de zile in urma.

12. Preventia secundara

Include:

  • renuntarea la fumat (se poate folosi tratamentul de substitutie nicotinic, andidepresive, patch-uri cu nicotina);
  • dieta, controlul ponderal (consum crescut de fructe si legume, cereale, peste, reducerea grasimilor, reducerea aportului de sare);
  • activitate fizica: 30 de minute de exercitii fizice moderate, 5 zile pe saptamana (se amelioreaza functia endoteliala, stoparea progresiei leziunilor coronariene, scade riscul trombogenic, ameliorarea unei circulatii colaterale);
  • controlul tensiunii arteriale (<130/80mmHg);
  • controlul diabetului asociat (obiectivul este obtinerea unei hemoglobine glicate sub 6,5mg%)
  • controlul profilului lipidic: utilizarea statinelor.

4 comentarii

  1. Felicitari, unul dintre cele mai bune si mai complexe articole,cu toate ca am suferit un infarct acum 5 ani sunt lucruri pe care le-am invatat abia acum in urma citirii acestui articolVa multumesc din inima mea bolnava.Cu stima si respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie