Leucemia limfatica cronica

Leucemia limfatică cronică (LLC) este o afecțiune malignă care apare în urma proliferării și acumulării unei clone de limfocite (categorie de leucocite, elemente centrale ale răspunsului imun) mici, incompetente imunologic ( în marea majoritate a cazurilor proliferează limfocitele B).

Această afecțiune apare cu predilecție la persoane cu vârsta cuprinsă între 50- 70 de ani, fiind excepțională sub 40 de ani.

Cauze leucemie limfatica cronica

Etiologia acestui tip de leucemie nu a fost încă pe deplin elucidată, dar se consideră că au un rol important în geneza acestei afecțiuni expunerea la agenți toxici și la radiații ionizante. Un rol mult mai important revine factorului genetic, demonstrându-se susceptibilitatea crescută, a descdendenților din bolnavi cu Leucemie limfatică cronică, de a dezvolta o serie de afecțiuni maligne.

Simptome leucemie limfatica cronica

Din punct de vedere clinic, această afecțiune are un debut insidios, fiind mult timp asimptomatică.

Simptomatologia se acentuează progresiv; sunt descrise forme cu evoluție foarte lentă și forme agresive cu evoluție foarte rapidă ( leucemia cu limfocite T are o evoluție mai severă).

Semnele și simptomele ce caracterizează această afecțiune sunt:

  • poliadenopatii (multipliganglionilimfatici măriți de volum) generalizate, simetrice – ganglionii sunt mobili, nedureroși și neaderenți la planurile din jur;
  • splenomegalie( creșterea volumului splinei)- moderată sau chiar voluminoasă, putând produce o serie de  compresiuni;
  • hepatomegalie (ficat marit)- apare doar la jumătate din cazuri;
  • hipertrofie amigdaliană și a pachetelor ganglionare interne producând compresiuni pe organele învecinate;

Ca și simptome generale nespecifice, pacientul poate prezenta astenie ( diminuarea energiei și a performanțelor organismului ), pierdere în greutate, inapetență ( diminuarea apetitului ), transpirații profuze ( abundente) nocturne.

Analize pentru leucemie limfatica cronica.

În vederea diagnosticului, se pot efectuat următoarele investigații:

  • Examenul sângelui periferic – leucocite foarte crescute( 20.000- 300.000/mmc); limfocite foarte crescute ( peste 5000/mmc) – criteriu de important de diagnostic; anemie; trombocitopenie (trombocite scăzute);
  • Examenul măduvei osoase – măduvă hipercelulară cu limfocitoză( limfocite crescute);

Alte investigații care se mai pot efectua în vederea diagnosticului unor complicații ( sindroame de compresiune datorate splenomegaliei voluminoase sau adenopatiilor) sunt examenele imagistice( radiografie torace, ecografie abdominală, tomografie computerizată, radiografii osoase) , examenul sumar de urină, urocultură( pentru diagnosticul eventualelor infecții), teste hepatice ca dozarea transaminazelor(ALAT, ASAT), fosfataza alacalină( în cazul infiltrării hepatice cu celule leucemice), teste renale( uree, creatinină, acid uric sunt frecvent modificate), VSH( crescut în caul unor infecții), testele de coagulare( pot fi modificate).

Leucemia limfatică cronică are evoluția cea mai lungă dintre toate leucemiile. Principalele complicații care pot apare pe parcursul evoluției acestei afețiuni sunt:

–          Infecțiile – apar datorită deficitului imunitar;

–          Insuficiența medulară- infecțiile și hemoragiile sunt doua dintre consecințele insuficenței medulare;

–          A doua neoplazie- în urma tratamentului citostatic;

–          Fenomene compresive abdominale – datorate adenopatiilor sau splenomegaliei voluminoase;

–          Leucostază ( aglomerarea de globule albe în capilare unde se pot forma trombusuri albe care opresc circulația locală);

Tratament leucemie limfatica cronica

Tratamentul trebuie adaptat stadiului bolii. Mijloacele terapeutice ce pot fi utilizate sunt chimioterapia, corticoterapia, radioterapie ( pe spline gigante sau adenopatii voluminoase), transplantul de măduvă osoasă sau celule stem, tratament adjuvant ( antibioterapie-infecții, Allopurinol- în caz de hiperuricemie). Se mai poate utiliza interferon sau Interleukina-2.


Un comentariu

  1. va rog mult sa imi rsspundeti daca se poate mama mea 55 de ani diagnostificata cu leucemie cronica de linie b are acum vsh ctescut 70 dr sa este in concediu si nu vrea nimeni sa o vada nu au bugete ptr alte analize.sunt disperata ce poate sa insemne multumeesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie