Alergia la proteinele din lapte de vaca

Alergie la proteinele din laptele de vaca. Această afecțiune se poate defini ca o sensibilizare la o proteină specifică laptelui de vacă.

Alergia la proteinele laptelui de vacă este considerată cea mai importantă cauză de diaree cronică la sugar.

Din punct de vedere etiopatogenic această afecțiune apare mai frecvent la sugar în primele 3- 6 luni de viață și interesează electiv sexul masculin. Riscul alergiei la laptele de vacă este mai mare la copii atopici( stare de hipersensibilitate sau de alergie , cu predispoziție ereditară) sau proveniți din părinți atopici.

Alergia la laptele de vacă se caracterizează, din punct de vedere clinic, printr-o serie de manifestări gastro- intestinale și sistemice.

Debutul afecțiunii are loc aproximativ în primul semestru de viață, imediat sau după un interval de 2- 3 săptămâni de la introducerea laptelui de vacă în alimentație.

În forma acută simptomele apar în primele ore după introducerea laptelui și se traduc prin vărsături, colici abdominale, diaree lichidă cu mucus și sânge. Mai rar boala debutează cu stare de șoc cu paloare, cianoză( colorație albastră- vineție a pielii), aspect inert, anxietate( stare de neliniște, de teamă), hipotonie( diminuarea tonusului muscular) și hipotensiune arterială( tensiune arterială scăzută).

Cel mai frecvent debutul este lent cu diaree apoasă, cu scaune frecvente explozive, voluminoase, cu striuri de sînge. Vărsăturile și colicile abdominale pot preceda sau însoți diareea.

Adesea tulburările digestive induc deshidratare.

Tabloul clinic poate fi completat cu manifestări alergice extradigestive ca rinita alergică, conjunctivită, wheezing (respirație șuierătoare).

Manifestările clinice apar la introducerea laptelui de vacă în alimentație și dispar prin eliminarea sa din dietă.

Investigațiile paraclinice relevă unele modificări în hemoleucogramă (anemie, creșterea numărului de leucocite), hipoproteinemie (diminuarea proteinelor din sânge). Examenul scaunului evidențiază un pH acid și prezența sângelui în scaun. Se mai pot determina imunoglobulinele serice evidențiindu-se nivele crescute ale IgE. Testele cutanate alergologice având drept antigen proteinele lapelui de vacă se pot efectua doar la vârstele mari, la preșcolari.

Cel mai important test diagnostic utilizat în practică este cel terapeutic, care presupune scoaterea din alimentație a laptelui de vacă și a derivaților lui, manevră urmată de ameliorarea simptomatologiei.

Tratamentul constă din excluderea din alimentație a laptelui de vacă și a derivatelor sale.

Laptele  de vacă se înlocuiește cu diverse preparate pe bază de soia sau lapte hipoalergenic. De asemenea se vor evita alimentele recunoscute ca și alergizante (ciocolată, ouă, pește, căpșuni, nuci).

Prognosticul este favorabil.

Profilaxia bolii constă în promovarea alimentației naturale în primele luni de viață.

Urmariti mai jos un clip despre alergia la proteinele din laptele de vaca.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie