Chimioterapia – efecte secundare, cum le poti evita

Trebuie inteles ca utilitatea si necesitatea chimioterapiei este in majoritatea cazurilor cu mult mai importanta decat efectele sale adverse. Acestea din urma au mai mult un impact psihic, nu constituie o afectiune sau boala in sine, se pot preveni si trata.

Iata cele mai fecvente efecte adverse date de chimioterapie si  cum le poti evita sau trata:

  1. Supresia medulara poate determina la randul sau:

anemie usoara sau moderata care se poate manifesta ca si o oboseala si poate fi corectata de catre medical curant cu preparate de eritropoietina;

Oboseala poate dura de la saptamani pana la luni si se termina o data cu oprirea chimioterapiei.

Este indicat sa va invatati sa va reprogramati activitatile, sa faceti exercitii fizice usoare, plimbari, sa apelati la ajutorul familiei la nevoie, si bineinteles sa va odihniti de cate ori simtiti nevoia.

scaderea numarului de neutrofile poate determina infectii greu de tratat de aceea se administreaza antibiotic si chiar antifugice profilactic pentru a preveni aceasta. Trebuie insa sa  va prezentati la medic daca constatati febra cu frisoane, rush,urticarie, faringite, diaree, herpes.

trombocitopenie , scaderea numarului de plachete sangvine, se manifesta prin sangerari usoare din nas sau gingii,prin scaun sau invinetire usoara. In cazurile mai severe se corecteaza cu masa trombocitara.

2. Caderea parului – alopecia poate afecta orice regiune a corpului, incepe la 2-3 saptamani de la initierea tratamentului de chimioterapie, este temporara, iar in revenire parul poate creste de alta culoare sau textura (exemplu cret).  Pentru a preveni aceasta evitati expunerea parului  la soare, pieptaniti-l ci piaptan cu dinti rar, nu-l frecati cu prosopul, nu folositi uscatoare de par, prese sau substante chimice.

3. Diareea- apare mai rar ca si efect advers dat de chimioterapie, iar complicatia ei deshidratarea este mai de temut decat diaree in sine. De aceea este recomandat consumul de 2l de lichide pe zi, dar nu lapte deoarece acesta inrautateste diareea, evitati mancarurile bogate in fibre si incercat sa consumati mai multe banane, bineinteles daca acestea nu interfera tratamentului.

4. Afte bucale – sunt leziuni rosietice dureroase care apar la nivelul gurii si faringelui de cel mai multe ori cu infectii associate  si necesitand tratament antibiotic si/sau antifugic. Pentru a preveni aparitia lor evitati citricele si sucurile de citrice, evitati apa de gura cu alcool, evitati folosirea atei dentare, a pastei de dinti abrasive, a alimentelor condimentate. Pastrati o igiena corespunzatoare a gurii, cu o perie de dinti delicata si mancati alimente usoare.

5. Greata si varsaturile (pot fi insotite uneori si de o alterare a gustului) apar imediat de la debutul tratamentului si sunt tratate cu antivomitive ca metoclopramidul sau ondasentronul. Pot fi prevenite prin diete lichidiana inaintea tratamentului (dar nu lapte)  evtarea alimentelor cu temperaturi extreme, a mirosurilor puternice, impartirea meselor  in putine si dese. Fi-ti atenti la semnele deshidratari si hidratati-va corespunzator.


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie