Cauze de icter si de bilirubina crescuta

Icterul sau sindromul icteric se definesc ca si o coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor. Pielea (care trebuie examinata la lumina naturala) capata astfel o culoare galbuie, iar in portiunea inferioara a ochiului, prin tragerea usoara a pleoapei inferioarae se observa aceeasi coloratie a sclerelor.

Coloratia galbena a tegumentelor din icter trebuie diferentiata de coloratia de ‘pseudo icter’ care apare in exces de atebrina, acit picric sau hipercarotinemie (apare in consumul excesiv de morcovi). De asemenea trebuie stiut ca la negri, anemici sau persoanele cu edeme icterul se diferentiaza mai greu. Coloratia galbui-ocru poate sa apara in insuficientele renala cronice, sau galben –pai in cazul cancerosilor avansati.

Tegumentele si sclerele dobandesc de obicei  aceasta coloratie specifica de icter prin infiltratrea cu bilirubina. Acest compus care se comporta ca si pigment este rezulta din procesul de distrugere a hematiilor (bilirubina indirecta, bilirubina neconjugata) si se conjuga intr-o alta hepatic (bilirubina directa, bilirubina conjugata) in vederea eliminarii atat sub forma de pigmenti, in urina, bila  si scaun. De aceea de multe ori forme de icter se insotec de modificari ale culorii scaunului sau urinii.

Valori bilirubina (bilirubina valori normale): bilirubina totala 0,8 -1mg% (bilirubina indirecta < 0,8 mg %, bilirubina directa <0,2 mg %). Subicterul apare la valori intre 1 si 5 mg % , iar la valori de peste 5 mg% sunt caracteristice pentru icter (bilirubina marita).

Forme diferite de icter se regasesc in simptomatologia mai multor boli, boli de ficat si nu numai.

Formele de icter cu predominate bilirubinei neconjugate (bilirubina indirecta crescuta) apar in urmatoarele boli

–          Datorat  cresterii distrugerii de globule rosii cu eliberarea consecutive de mari cantitati de bilirubina: infectii, hemoliza exagerata in hipersplenism (poate fi asociat bolilor cu splina marita), anemii hemoliitice (sferocitoza, talasemia, siclemia), hemoliza micoangiopatica, infarcte visceral, sau rezorbtia de hematoame, anemie Biermer.

–          De asemenea aparitia unui icter se mai poate datora unor medicamente care incetinesc  preluarae hepatica a bilirubinei: tratament antiparazitar, subsstante de contrast utilizate in colescistografie.

–          Metabolizarea bilirubinei este afectata in icterul neonatal (icterul fiziologic al noului nascut), sindromul Gilbert sau Crigler Najar, in care este deficitara genetic (minor, respective major) enzima hepatica necaesara metabolizarii: glucuronil-transferaza.

Bilirubina directa crescuta apare  in urmatoarele forme de icter:

–          In obstructia  si compresiunea cailor extrahepatice care elimina bila secretata de ficat cu abilirubina gata conjugata care trebuie eliminata : litiaza biliara, coledocita sclerozanta,neoplasmul de coledoc, parazitoze (ascrasis lumbricoides), cancer de cap de pancreas care face compresiune si infiltreaza canalul coledoc care varsa bila in duoden.

Datorita neneliminarii bilei, icterul poate capata un caracter verdinic, iar scaunele pot deveni foarte deschise la culoare. De asemenea apare in aceste cazuri si un ficat marit, dureri de ficat (hepatomegalie de colestaza)

Ambele tipuri de bilirubina sunt crescute in sindromul Rotor si Dubin-Johnson, in forma de icter de sarcina care insoteste de prurit (mancarimim) si se remite dupa nastere , si in colestaza intarahepatica , recurenta, benigna care apare in crize de icter cu prurit si modificarea functiei hepatice.


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie